Loodan, et Eesti Ekspressi Kranaadis tuleb ülevaade Vabariigi Valitsuse kabinetiistungilt või vähemalt meililistist Sirbi reformimise teemal. Tegemist on ju viimaste sajandite ühe suurima inspiratsiooniallikaga poliitilise pila jaoks. Ma ise väga lennuliselt esineda sel teemal ei julge. Pärast mõni solvub veel ja hakkab kättemaksu ihkama. Pannakse Kender isiklikult jälitama, et ikka väga hirmus oleks. Ilmselt olekski hirmus, sest erinevalt paljudest teistest Eesti gängsta-kirjanikest ja muiduräpparitest jätab Kender küll mulje, et on võimeline plahvatuslikuks reageerimiseks nii eesti, vene kui ameerika keeles. (Huvitav, kas Kender endiselt suitsetab. Kujutan ette, kuidas Sirbi töötajad hakkavad peatoimetaja KT kabinetist köhides väljuma, hõõrudes sealjuures punetavaid silmi ning kasutades tööl vahetusriideid, et pärast poleks Tallinna tasuta ühistranspordis häbi haisevana sõita.)

Igatahes sotsiaalmeedias levisid kiiresti viited Sirbi uuele kontseptsioonile koos mürgiste kommentaaridega. Mõned olid liigagi raskemeelsed. Kontrastiks oli meeldiv lugeda K.Tarandi ja M. Strandbergi mõtteid, mis ausalt öeldes jätsid sellise mulje, et nende meeste hinges on suur kergendus. Et neil on justkui hea meel, et Sirpi puuakse ja seda nii debiilsel kombel, et läbikukkumine on etteennustatav. Kuid oodake, oodake! Nagu Evelin Sepp ütles - kes viimasena naerab, naerab paremini. Kenderi seljatagust kaitsevad tegelikkuses ikkagi võimsamad jõud kui rahva arvamus või intelligentide protest. Olümpose vastu ei saa keegi! Kuidas intelligentidele pole ikkagi kohale jõudnud, et tõelist kõrgkultuuri ning Tsivilisatsiooni (jah, suure T'ga) esindab ikkagi ju Partei (jah, suur P'ga) ning kõik muu ... kõik muu on tähtsusetu.

Ning see kestab seni, kuni Rein Lang ja tema ristivennad end Eestis tunnevad nagu konkistadoorid El Dorados.

Selleks, et konkistadooridest vabaneda on vaja laastavat süüfilist või erakordselt kristlikku paavsti. Süüfilise vastu paistab olevat immuunsus, paavst ja kristlikkus "meie" tsivilisatsioonis ei paista kokku käivat. Kuid üks variant on veel! On vaja sama mõjukat tsivilisatsiooni, mis oleks valmis minema konflikti selle praegusega. Eestis paistab üheks selliseks tsivilisatsiooniks olevat just see Sirbi lugejaskond, kultuurieliit, vaimne aristokraatia või kuidas iganes seda nimetada. Nendel on minu sisetunde järgi sama kaal nagu Parteil. Kas ka sama otsustavus? Seda saame ehk isegi näha.

Kuid varasematele tähelepanekutele tuginedes võin ennustada, et mingit suurt tsivilisatsioonide kokkupõrget ei tule. Mõlemad leerid põrkavad mõned nädalad niisama üles-alla, pritsides arvamusavaldusi ja elutarkusest nõretavaid teese. Kuid kallid inimesed, niisama põrkamine on arglik ülbitsemine, millel ei ole tulemusi. Kui tahate asjad korda saada, siis on vaja kõvasti ragistada. Keegi peab "vastu tatti saama", et midagi muutuks.