Steampunk ehk maakeeles aurupunk võib esmapilgul tunduda veidra hobi või elustiilina. Kuid ilmselt kogub aurupunk stiilina vaid jõudu ning on vaid aja küsimus, mil moevabrikud ja disainerid aurupungi võimalused massidele pähe määrivad. Enne kui see pole veel (õnneks) juhtunud, on aurupungist inspireeritud kaup meeldiv nišitoode. Kuid lisaks aurupungi fännidele on idee osutunud ka väga kalli maitsega inimeste jaoks huvitavaks. Mitte ehk seetõttu, et aurupungist inspireeritud asjad on käsitöö ja käsitöö on kallis. Vaid seetõttu, et see saab nii kuradi lahe välja näha.

Forbesi eestikeelse versiooni oktoobri numbris tutvustati käekellasid ja ma leidsin sellise, mida ma endale tahaksin. Romain Jerone Titanic-dna Steampunk Red Chrono. Hind on ka väga lahe. 20 563 eurot. Mõnel väiksemal asutusel on selline aastaeelarve.

Esmajoones meeldib mulle kella väljanägemine. Kuid kui sisusse süüvida, siis on tegemist palju rohkema kui ainult disainiga. Forbesis kirjutati, et kella materjal (ilmselt siis osa kasutatud terasest) on pärit Titanicu vrakist ning disain on otseselt inspireeritud Titanicust. Nagu pildil on näha, siis number kuue juures on sõudekruvi. Sekundiseier ja kronograafi numbrilaud meenutavad manomeetreid. Kell on veekindel ja sellega saab sukelduda 30m sügavusele. Kui nüüd ironiseerida, siis see tuletab küll meelde, et Titanic pidi olema uppumatu, kuid läks põhja üpris kiiresti.

Loodetavasti on kell oma hinda väärt ning seda ei pea hiljem remontima. Kui varuosad hakkavad maksma 1000-5000 eurot, siis on tegemist kehav investeeringuga. Aga käekell 21. sajandil on nagunii selline rohkem poosetamise teema.

Käekell osutab, et aurupunki on võimalik väga laialt disainis kasutada. Kuna aurupungis on detailid olulised, käsitöö, nikerdused, väga erinevad materjalid (sh metallid), siis teoreetiliselt on võimalik nii mööblit, riideid, maju, kodutehnikat, arvuteid ja lisaseadmeid, jõuluehteid jne jne jne disainida. (Vaata näiteks SIIT.) Võibolla siiski mitte mänguasju, sest keerulised vidinad kipuvad kergemini katki minema.

Kirjanduses ja kunstis on see täiesti oma stiil. Filmides kasutatakse ka. Muusika osas ei oska öelda, kas saab midagi kindlalt steampunki reaks nimetada. Ilmselt peaks selles leiduma midagi 18. sajandiga seotut. Googli otsing annab ridamisi nimesid. Eks siis tuleb jooksvalt uurida. Kuigi välimuse poolest on see meie oma Ämeerika Kerli ju vägagi steampunk kohati.

Kiire uurimise tulemusena leidsin mitu väga halba muusikapala. Alljärgnev aga on täitsa mõnus, kuigi ma ei liigitaks seda küll aurupungiks.


Pigem on aurupunklik hoopistükis alljärgnev lugu (kuigi pool sellest loost käib mulle närvidele):

Niisiis tundub, et kuigi aurupunk on äge, siis vähemalt muusika osas võiks aurupunklased madalaid eesmärke seada.

NB. Jõulud ei ole enam kaugel. Võite rahad kokku panna ja selle kella mulle kinkida küll :)