Telegrammis on avaldatud Hando Tõnumaa artikel, kas EKRE on Eestis kõige kahepalgelisem erakond. Olin üllatunud, et selline asi ilmus. Telegrammi asjade osas olen ettevaatlik, kuid selle artikli ilmumisega olen rahul. Miks?

Esiteks, see paljastab, et kogu nö alternatiivmeedia ei ole EKRE trolliüksuse ehk propagandatalituse mõju all.

Teiseks, nö neutraalsest allikast öeldakse seda, mida tavainimene erakondadega seotud inimeste ning akadeemikute või äriinimeste suust ei hakkagi enam lähiaastatel kuulama (kuna suur hulk inimesi on end nii käima tõmmanud, et nad on enda ajus ära blokeerinud need infoallikad, mis on kasvõi natuke vastuolus nende sooviga uskuda seda, mida EKRE neile patrab). Loodetavasti paneb see artikkel vähemalt osasid inimesi järele mõtlema, et äkki oleks mõistlik kriitiline mõtlemine tagasi sisse lülitada.

Kolmandaks, see artikkel meenutab üht suurt teemat, mida meil siin Eestis pole kombeks avalikult arutada. Pole salongikõlbulik. Ja samas, meil see teema tavaelu väga ei puuduta hetkel. Nimelt see suure julgeoleku teema. Tegelt me ei tea, mis luuremängud maailmas käivad ja see teadmatus on üks põhjuseid, miks on liikvel erinevad vandenõuteooriad. Miks ei räägita? Julgeolekuteemasid ei saa rääkida mitmel põhjusel.

Üks põhjus on see, et nende teemade mõistmiseks on vaja mingit eelnevat kogemust. Kui avalikult rääkida, siis hakkavad amatöörid tegema meelevaldseid järeldusi ning segadust on rohkem kui kasu. Vaadates sedagi ühe näitena, millist jura on Kaitseliiduga seotud inimesed suust välja ajanud (kuigi nood võiks midagigi teada), siis see lihtsalt ei saa olla avalikult arutatav teema.

Teine põhjus on see, et hetkel on niigi palju hirme ühiskonnas. Kui hakataks rääkima veelgi rohkem riskide keeles (riskid on stsenaariumid, mis võivad rakenduda, aga ei pruugi), siis võiks see hirmuõhkkond veelgi süveneda.

Lõpetuseks: miks EKRE on probleem? Just seetõttu, millele Tõnumaa osutab: EKRE töötab hirmude õhutamise põhimõttel ning nad tegelikult ei paku lahendusi! Nad on osa probleemist, mitte lahendus probleemile.

EKRE, ära käperda minu Eestit!

Lisa paar tundi hiljem:
Üks asi vajab selgitamist. Olen EKRE peale kuri ühel lihtsal põhjusel. Kui teised erakonnad mängivad poliitmänge omavahel ning sigaduste tulemusena juhtub kas:
a) keegi kaotab maine ja koha esinduskogus;
b) kedagi visatakse muna või banaaniga;
c) reaalne süüdlane pannakse vangi.
... siis EKRE mängib inimeste elu ja tervisega. Kui Proknssõduri saaga oli Reformierakonna-Keskerakonna rõve poliitkemplus ning selle tulemusena said paljud kannatada, siis EKRE mängib sarnast mängu, mis võib viia veel kehvemate tulemusteni. See, et hetkel süütut tõmmunahalist trollis sõimatakse, see on süütu eelmäng.
Jah, mingeid getosid ja laamendajaid ei taha keegi siia. See on õige. A see nullkvoodi jutt ei ole ikka päris adekvaatne ning pidev võimaluste otsimine, kuidas vinti üle keerata, see ei kõlba.