Facebookis hiilib ringi reklaam "Isamaalisus ei ole rassism". Ei ole jah. Äraspidine reklaam võiks ka olla: "Rassism ei ole isamaalisus". Mulle ikka hakkab aegajalt silma, et mõned üpris avameelselt rassistliku suuvärgiga isikud peavad ennast väga isamaaliseks.

Veel oleks õiglane püstitada loosung, et "Sotsiaalmeedias räuskamine ei ole isamaalisus". On raske pidada inimest patriootlikuks ja isamaaliseks, kui see tärkas migratsioonikriisi viljastavates tingimustes ning see piirdub ainult sotsiaalmeedias pläkutamisega. No kui inimene lasua Vabariigi aastapäeval oma päeva facebookis veedab, on ta siis ikka isamaaline või on ta ikkagi lihtsalt sisserände vastane? Pakuks seda viimast. Olgu, kutsu end migratsiooni kriitikuks, aga palun ära pea end isamaaliseks inimeseks, kui see suur isamaalisus piirdubki 99% ulatuses sisserändevastasuses.

Ei saa mööda minna ka sellest "õige eestlase" temaatikast. Siinkohal kitsendaks seda "õige isamaalisuse" alateemaks. Ikka need kõige isamaalisemad inimesed soovivad ette kirjutada, et mis on isamaaline ja mis ei ole. Et nemad justkui on. Aga näiteks rahvaluule koguja ei ole, juhul kui rahvaluule koguja ei ole kriitiline pagulaste vastu ning teeb lausa sellist pattu, et palub eristada pagulasi ja illegaalseid sisserändajaid?

Kahju jah, et mingid kisakõrid solgivad isamaalisuse kontseptsiooni oma kisakõrindusega. Kui mõni kisakõrindusega tegeleja juhtub seda posti lugema, siis armas sõber, isamaalisust näidatakse tegudega, mitte suurte sõnadega.