Käisin Viljandi raamatukogus täna raamatuid sirvimas ja silma hakkas nii mõndagi põnevat.

Tänane teema minu blogis õppetund "Amasoonas".

Ajal, mil portugaallased ja hispaanlased kiirelt ja tulemuslikult Ameerika tsivilisatsioone hävitasid ja kunstiväärtusi kullakangideks sulatasid, otsiti aktiivselt põliselanike elu- ja pühapaiku. Kuna tihedast džunglist pääses läbi eelkõige tänu jõgedele, siis liiguti aktiivselt ka mööda Amasoonase jõge (mil oli tol ajal veel teine nimi). Mingil hetkel oli mureks, et milline neist paljudest suubuvatest jõgedest on nö "emajõgi". Prooviti üht, teist ja kolmandatki jõge, aga selgusele ei jõutudki. Siis võtsid mingid tüübid uue vaatenurga - ületasid andid, leidsid mingi suurema jõe ja purjetasid mööda seda kuni Atlandini välja. Ja siis rääkisid, mida nad kõike näinud olid.

Muuhulgas olid nad näinud kaht linna, kus neid ähvardati naissõdalaste poolt maha nottida. Noil naistel olnud üks rind maha raiutud/ära põletatud, et nad saaks segamatult vibuga lasta ja karmilt ning tugevalt mõõgaga võidelda. Tõsi või mitte, aga legend hakkas elama ning jõge hakati naissõdalaste (amatsoonide) järgi Amasoonaseks kutsuma.

Selles raamatus, kust info pärineb, oletasid autorid, et legend tuli Euroopast kaasa ja hakkas elama oma elu.

Paraku ei laenutanud ma raamatut, aga kogu peatükk väärib ümbertrükkimist ning internetis tutvustamist. See on liiga põnev, et jätta vaid vähestele "raamatusirvijatele" tutvuda.

PS. Sama raamat räägib ka päris-amatsoonidest, kes ka tegelikult elanud. Ja olevatki nõnda olnud, et üks rind neil likvideeritud. Tõestatud arheoloogia abil.

Raamatu pealkirja ka paraku ei mäleta. Ilus paks raamat oli.

Ka ingliskeelne Vikipeedia pajatab seda lugu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_River