EPLis oli kunagi aastaid tagasi jõulude paiku intervjuu ühe UK või USA hariduseksperdiga (vms), kes rääkis enesedistsipliini olulisusest. Meelde jäi: edukamad on need inimesed, kel on tugevam enesedistsipliin ning 21. sajandil muutub see veelgi olulisemask, sest väliseid "kõrvalemeelitajaid" on järjest rohkem.

Siis meenub see: edukate perekondade lapsevanemad eelistavad oma lastele erakoole, sest erakoolides on rangem distsipliin, mis hilisemas elus ära tasub.

Mulle tuleb kord nädalas infokiri ühelt USA müügimehelt, kes kirjutab edukuse, müügi teemadel. See nädal potsatas postkasti kirjutis pealkirjaga "Miracle of self-discipline" ehk siis "Enesedistsipliini ime". Sealt jäid silma mõned mõtted:

1. Tõeliselt edukad inimesed mõtlevad ette 10-20 aastat ning teevad tänased otsused selle pinnalt.
2. Enesedistsipliin ei tähenda naudinguvaba elu, vaid et naudingud on alles seejärel, kui võtmetähtsusega ülesanded on tehtud.
3. Enesedistsipliin tasub kiirelt ära. Kui end sundida asju ära tegema, siis kasvab eneseaustus, enesekindlust. Tehtud ülesanded annavad samuti naudingutunde.
4. Edukad inimesed on muutnud harjumuseks need tegevused, mida ebaedukad inimesed üldse ei taha teha ega teegi.
5. Ja üks väike "wow" mõte ka. Kui sul on lahendamist vajav probleem, siis võta aega, et see probleem läbi mõelda ning võta aega, et mõelda lahendustele. Iseenesest pole siin ju midagi uut. Aga "wow" on siiski olemas, kui ma mõtlen kui paljud inimesed selle asemel et seda teha, lihtsalt käivad oma sõpradele-sugulastele-tuttavatele niisama plädisemas kui pahasti kõik on, kui üüratud probleemid on teised mulle kaela veeretanud jne.
6. Kirjutada regulaarselt üles oma elueesmärgid. Ilma vaatamata, mis eelmine kord kirja sai. Siis on näha, kuidas need üleskirjutades muutuvad, täienevad, asenduvad, küpsevad ning millised kaovad, millised jäävad ning millised on uued tulijad.
7. Maksa sularahas, siis näed kuidas raha reaalselt kulub ning see aitab mõistusel lihtsamalt rohkem raha säästa.
8. Tööta kogu tööks ettenähtud aeg!
9. Tööta nii nagu kogu su ülejäänud elu sõltuks sellest, sest see sõltubki!

See kehtib muidugi inimeste kohta, kelle ambitsioon on olla tulevikus rohkem kui ta täna on. Kes on tänase eluga rahul, see võib elada nii nagu tahab.