Minu kodupank suutis mulle 2012 aastal teenida 0,01 eurot tulu. Investeerimisportfellis suutis samal ajal toota 8,77 eurot miinust. Juhtub ikka, aga veidi lõbus on see, et miinus tekkis alles viimasel ajal. Juhuslikult just enne seda, kui pank kavatses vastava väärtpaberi lõpetada ja rahas välja maksta. Loodan, et pensioniosakute ja teiste varadega samasuguseid juhuseid ei kerki. Mõeldes makstud kümnetele eurodele teenustasudele ning lisaks veel pangale makstud laenuintressidele loodan ma veel enamgi, et panga juhuslikud miinustootlused on päriselt ka kõigest kokkusattumused, mitte peen skeem minult raha koorimiseks :P

Küll on hea, et ma pole kümme korda rikkam. Muidu oleks mu tulu 0,01x10= 0,1 eurot.
Miinus oleks aga samal ajal 87,70 eurot!

Väga hea on, et mu rikkus pole sada korda suurem. Sest muidu oleks panga poolt mulle teenitud tulu 0,01x100= 1 euro (Terve euro, kujutage ette!).
Ning miinus 8,77x100 = 877 eurot!!!!

Numbrimaagia on päris tore. Ja kui nõnda vaadata, siis on targem ise oma rahad ära paigutada, mitte finantsskeemidest kreemist kasumit loota.

PS. Oleks ma sada korda rikkam, siis see 877 eurot miinuspoolel oleks köki-möki, ning ega see 1 eurot tulu ka kurvaks teeks. Pealegi, rikastel inimestel neid teenustasusid tavaliselt pole, mida vaesem rahvas maksab. Nii et tegelikult võiks ma sada korda rikkam olla küll. Pealegi on rikka inimese elu hulga lõbusam. Pangas käimine on suisa meelelahutus. Oli mu elus teatud periood, kus sissetulek oli tolle aja kohta täitsa soliidne. Olete filmides näinud, kuidas pangajuhatajad miljoneeride ees koogutavad ja niutsuvad. Tuleb välja, et see on päris elust võetud. Muidugi on filmides vinti veidi üle keeratud. Aga muster on päriselt olemas. Ka Estoonias.

Lõpetuseks üks soovitus: kui Sinu pank võimaldab ise oma pangakaardi kujundust teha, siis tee see võimalikult kuldne ja uhke. Sellised kuldsed kaardid tõstavad teeninduse kvaliteeti märgatavalt. Iseäranis vaesetes riikides, aga tegelikult ka rikastes Euroopa riikides. Seal on kuldne värv vist väga jäigalt staatuse näitaja.