Pri por don san bi u barba Piere Žilkovićan rano zoruon i nošo ga di ji. Malo smo se raspravijoli ča jemo u pijatu, neka je to u mene prilično uobičojena spiza, ali se borami ne spominjen da san vidi koga da je ji od kad mi je umri borba Onte.

Mogo mi je reć i da ji kruh, jer je u biti to bilo to. Ali kad nikuor reče da ji kruh onda se to razumi da ji kruh sa rukuon uz mieso, ribu, sir ili bilo čo drugo. Mi bi za ovu spizu ča je ji barba Piere rekli da ji panibruod. Udrobi se kruh (more i suhi ili baškot) u pijat, začini se sa malo soli, uja (maslinovega), papra ili već po guštu i prilije se sa teplon voduon. More se napravit i panbuin a rozlika je da se umisto voduon kruh prilije sa juhuon, to je već zeru finijo spiza, jer vajo jemat kuhonu juhu :) . Jemo još jedna spiza od kruha ali ona se kuho. Stori kruh se udrobi u teću, dodo se malo soli i uja, donalije vodie i onda se to prokuho. Dokle se ne zgusne a kruh se raskuho. Ćaća mi je bi meštar od panode, a uvik mi je govori da se panodu nesmi mišat nego somo tećon ili poton prodrmot da ne zagori. Puno bojo panoda je bila od domoćega kruha nego od ovega iz butige, ona je jemala gušta, a mi doma bi je bili posuli i sa priežu cukra.

Kruh se još more udrobit u mliko ili bilu kafu, moredu se pravit sa njin supini u mliko, čaj ili vino... Jemo još jedna spiza di kruh čini dobar dil materijola a to je pečeni punjeni druob. Na moju žalost neznon ča sve grie unje i to mi vajo ispitat dokle mi još jemo kuo reć. Dotada parićojte panodu, panbuin ili panibruod. Uslost van bilo!



Antaux kelkaj tagoj vizitis mi amikon frue matene kaj li matenmangxis mangxajxo kun mi jam longew ne vidis. Tamen mangxajxo estsa tre simpla kaj estis populara cxe mia Onklo.

Povus mi diri ke li mangxis panon, sed tiuokaze oni komprenus ke li mangxis panon per manoj kun viando, fisxoa aux fromagxo, tamen ne ... Ni havas vorton por cxitiu mangxajxo: "Panibruod"; oni dispecitan panopn metas en talero kaj aldonite salon, pipiron kaj olivoleon versxas sur panon varman akvon. Oni povas anstatauxi akvon per supo kaj ricevas "panbuin". Tio jam estas pli bona mangxajxo sed vi devas havi kuiritan supon. Oni ankaux kuiris panon (preferinte malnovan aux sekan) aldoninte iom da salo kaj olivoleo, gxis akvo ne vaporigas kaj restas kasxo. Tia mangxajxo oni nomigxis "panoda". Multe pli bongusta estis "panoda " kuirita de hejme bakita pano ol de tiu acxetita en vendejo. Panod-on cxe ni kuiris Patro kaj cxiam diratis ke oni ne miksu sed nur iomete tremigu poton en kiu kuiras. Kaj ni hejmen aldonadis mangxante iom da sukero.

Mi cxiumatene mangxas panon en lakto, iu uzas teon, sed iuj maljunuloj faris "supin" en vino. Estas ankoraux unu recepto por venontfoje kaj gxis tiam vi preparu: panibrod-on; panbuin-on aux panod-on kaj:

Bonan apetiton!