a wonderful video http://www.youtube.com/watch?v=-LAdvP1F8rs&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=RWNLVKZEx1k&feature=related
and something nice: http://www.100-100.ro/

Dragobete is a traditional Romanian holiday originating from Dacian times and celebrated on February, the 24th. Specifically, Dragobete was the son of Baba Dochia, which stands for the main character in the myth related to spring arrival and the end of the harsh winter.

The day is particularly known as "the day when the birds are betrothed". It is around this time that the birds begin to build their nests and mate. On this day, considered locally the first day of spring, boys and girls gather vernal flowers and sing together. Maidens used to collect the snow that still lies on the ground in many villages and then melt it, using the water in magic potions throughout the rest of the year. Those who take part in Dragobete customs are supposed to be protected from illness, especially fevers, for the rest of the year. If the weather allows, girls and boys pick snowdrops or other early spring plants for the person they are courting. In Romania, Dragobete is known as a day for lovers, rather like Valentine's Day.

It is a common belief in some parts of Romania that, during this celebration, if you step over your partner's foot, you will have the dominant role in your relationship. Dragobete customs vary from region to region.

In neighbouring Bulgaria, the custom of stepping over one's partner's feet traditionally takes place during weddings, and with the same purpose, but it is not believed to be connected to Dragobete.



Iubim in fiecare zi, iubim si de Dragobete. Iubim romaneste. Astazi este sarbatoarea autohtona a iubirii, sarbatoarea Dragobetelor. Va invitam sa patrundem in tainele acestei sarbatori, sa-i aflam semnificatiile si simbolurile, traditiile, superstitiile si obiceiurile. Sunt multe si frumoase. Merita sa le promovam si sa le facem cunoscute, merita sa le dam maideparte.
Logodnic al pasarilor, Cap al primaverii, “nas” al cerurilor. Cine este misteriosul Dragobete?
Avand radacini slave, sarbatoarea Dragobetelor coincide cu sarbatoarea ortodoxa a Aflarii Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Sarbatoarea are in centru o figura mitologica a legendelor traditionale romaneste, un Dragobete tanar si inzestrat, precum Eros sau Cupidon, cu puteri si functii deosebite in ale iubirii. Dragobete, cunoscut in traditia populara si sub numele de “Cap de primavara” sau “Logodnicul pasarilor”, este considerat a fi “nasul” cerurilor, el oficiind logodna animalelor in bolta cereasca. Totodata, Dragobetele este perceput ca un protector al celor indragostiti sau al celor care doresc sa isi gaseasca perechea.
Acest semizeu autohton al tineretii si al iubirii fara de varsta este imaginat ca strabatand muntii alaturi de baba Dochia si purtand numele de Dragomir. Alteori, se spune despre el ca s-a intrupat in fiu al babei Dochia, avand prin contrast cu aceasta, o personalitate pozitiva, benefica pentru cei din jur. Alteori, conform altor legende, Dragobetele se suprapune cu figura unui alt tanar frumos, Navalnicul, ce avea reputatia de a lua mintile fetelor tinere. Navalnicul a fost transformat de Maica Domnului intr-o planta ce i-a pastrat numele.
Despre semnificatia de odinioara si dintotdeauna a sarbatorii Dragobetelor ne vorbeste cel mai bine etnograful Ovidiu Focsa pe Wikipedia: “Aceasta sarbatoare marca revigorarea naturii si nu numai, ci si a omului care, cu aceasta ocazie, se primenea. Era o sarbatoare a revigorarii vegetatiei, a vietii in crestere, fiind o sarbatoare strans legata de fertilitate, fecunditate si de renasterea naturii. Odata cu trecerea la anotimpul de primavara durata zilei crestea, in contrapondere cu noaptea care descreste, ca dovada si zilele sunt mai insorite. Se pare ca, in aceasta perioada, pasarile, vegetatia dar si oamenii se puneau in acord cu natura. Era o nunta a naturii, insemnand renasterea acesteia, retrezirea la viata, ceea ce este si semnificatia centrala a sarbatorii”.
Iubirea e la un sarut distanta ! … Traditii si obiceiuri autohtone de Dragobete
In ziua de 24 februarie, dis de dimineata, fetele tinere obisnuiau sa stranga zapada proaspat cazuta, zapada curata ca spuma laptelui, pe care o topeau. Se credea ca aceasta zapada topita in ziua de Dragobete are valente curative si de purificare si de aceea tinerele o foloseau pentru a-si spala tenul. Astfel, chipul lor ramanea proaspat si frumos pe tot parcursul anului, iar fetele deveneau atragatoare in ochii persoanelor de sex opus.
Conform unei traditii stravechi, cei care se saruta in aceasta zi, vor fi impreuna in toate zilele anului, iar Dragobetele le va spori iubirea.
In unele zone rurale, se mai pastreaza inca obiceiul adunarii fetelor si a flacailor in dimineata zilei de Dragobete. Pentru a ramane voiosi si indragostiti pana la urmatorul Dragobete, tinerii se strang intr-un grup mare si petrec (isi “fac de Dragobete”) la unul din membrii grupului sau uneori chiar in satele vecine. Este obligatoriu ca tinerii sa cante, sa chiuie, sa se veseleasca, sa incinga o hora, sa spuna povesti sau sa joace jocuri, sa fie cu chef de viata si de voie buna. Baietii invartesc fetele pe care le indragesc in hore aprige, le saruta si le imbratiseaza. In felul acesta, de Dragobete se initiaza multe relatii, se fac angajamente simbolice sau se oficializeaza logodne intre tineri. In mentalul colectiv popular, exista conceptia conform bolile, singuratatea si necazurile nu se vor atinge de cei care “tin” de aceasta sarbatoare si petrec in numele ei. Pana la Dragobetele urmator, ei vor fi indragostiti si fericiti.
Mai mult, in anumite sate romanesti, tinerele si tinerii se imbraca in straie de sarbatoare, iar daca vremea le permite, ies la colindat de paduri si lunci in cautarea ghioceilor si a florilor de primavara (fetele) si a vreascurilor de foc (baietii). Cand se apropie ora pranzului, fetele coboara inspre sat, iar baietii urmaresc si fugaresc fata care le este draga, sarutand-o daca si acesteia ii era drag baiatul. Obiceiul este cunoscut in zonele de sud ale tarii sub denumirea de “zburatorit”, iar sarutul in vazul tuturor era perceput de catre ceilalti ca o logodna. In vremurile de odinioara, zicala “Dragobetele saruta fetele” umplea satele romanesti de chicoteli, rasete si voie buna.
Se spune despre florile adunate de Dragobete ca au capacitati magice, fiind folosite in descantecele si ritualurile de dragoste. Totodata, in folclorul romanesc se vorbeste si despre caracterul sfant al acestor flori. In anumite zone ale tarii, fetele obisnuiesc sa aseze aceste flori sub icoana atunci cand ajung acasa.
Obiceiuri si traditii stravechi din lumea vegetala si animala
Dragobetele este o sarbatoare ce cuprinde intreaga suflare, incepand cu lumea umana si terminand cu cea vegetala si animala. Venirea Dragobetelor si a zilei de 24 februarie este echivalenta cu renasterea, revigorarea si reintinerirea naturii. Sarbatoarea deschide totodata larg portile primaverii, pregatind instalarea noului anotimp si desprinderea de anotimpul rece.
Precum oamenii care se aduna in grupuri, in ziua Dragobetelui, pasarile care nu migreaza se strang in stoluri, ciripesc si vorbesc in limba lor, isi aleg perechea si purced in construirea cuiburilor. Despre pasarile care nu reusesc sa-si gaseasca perechea in aceasta zi se crede ca vor ramane fara pui pana la Dragobetele urmator.
In traditia populara, s-a perpetuat interdictia de a sacrifica pasari domestice. Daca nu respecti aceasta lege nescrisa, vei aduce o ofensa Logodnicul Pasarilor, se spune…. Si cine vrea sa-l supere pe Dragobete, cel responsabil cu dragostea? Totodata, nu trebuie sa blestemi pasarile cerului sau pe cele salbatice, nici sa le vanezi sau sa arunci asupra lor vreun blestem. Se spune ca vei ramane fara de pereche in anul respectiv… In aceasta zi, creaturile cerului trebuie protejate si cinstite.
O pupaza de vei auzi cantand, spune o vorba din batrani, vei avea spor in tot ce intreprinzi in anul in curs…
In acelasi timp, ploaia in ziua de Dragobete este interpretata ca semn divin prevestitor. El anunta o primavara frumoasa si timpurie, care se va instala in scurt timp.
Cinsteste aceasta zi sfanta a iubirii!
Totodata, nu este indicat sa faci treaba in aceasta zi. Oamenii satelor percepeau aceasta zi ca pe o zi ‘sfanta’. Pentru a avea un an imbelsugat, o cinsteau ca atare si nu efectuau activitati in camp sau activitati casnice precum cusutul si spalatul.
Dereticatul si curatenia in interiorul locuintei sunt insa permise, crezandu-se ca inviti astfel primavara si prosperitatea in spatiul personal. Tanarul Dragobete, luand chipul unui tanar neobisnuit de frumos, obisnuia sa pandeasca in paduri tinerele care nu ii cinsteau ziua spre a le pedepsi.
Iar in anumite zone ale Romaniei, in preajma sarbatorii de Dragobete, radacinile de spanz (planta toxica, dar cu efecte curative deosebite) sunt scoase din pamant si folosite in descantece de dragoste.
D-ale iubirii, de Dragobete… Obiceiuri pentru a-ti afla ursita in iubire
Pe meleagurile Ardealului, fetele necasatorite, care doresc sa isi afle soarta in iubire si daca Dragobetele le-a harazit intalnirea ursitului in acel an, trebuie sa manance in noaptea de 23 inspre 24 o turta speciala facuta din apa, faina si sare. Aceasta turta, foarte sarata de altfel, trebuie sa fie framantata de cea mai in varsta persoana de sex feminin din casa.
Dupa ce este coapta si lasa la racit, tanara musca de cateva ori, simbolic, din paine. Inainte de a se duce la culcare, aceasta turta, impreuna cu un firicel de busuioc sfintit, este pusa sub perna. Daca isi va intalni alesul in acel an, fata respectiva il va visa aducandu-i si inmanandu-i un pahar cu apa.
De asemenea, in unele sate, exista obiceiul ca femeile casatorite sa atinga un barbat dintr-un sat invecinat. Se credea ca vor primi astfel afectiune din partea sotului pe tot parcursul anului, fiind dragastoase tot timpul. Totodata, toate femeile trebuie sa se asigure ca in aceasta zi le va iesi in cale un barbat. In caz contrar, nu vor avea parte de iubire in anul respectiv, ne arata traditia.... Barbatii in schimb trebuie sa aiba grija sa nu supere femeile sau sa se certe cu acestea daca nu doresc sa le mearga rau tot anul.


pupici ! M