See also...


Keywords

pont
esperanto
llengua


Authorizations, license

Visible by: Everyone
All rights reserved

959 visits

any internacional llengües-2008

any internacional llengües-2008
L'Assemblea General de Nacions Unides ha proclamat el 2008 Any Internacional de les llengües per a fomentar el multilingüisme, la unitat y la comprensió internacional.

Al món hi ha més de 6000 llengües vives representades per puntets vermells en el mapa que hem posat a l'arbre de Nadal. La meitat estan en perill d'extinció avui. Els experts diuen que si no hi fem res, al final del segle XXI només en quedaran 600.

Cada llengua és tota una concepció del món, cosa que s'endevina rere cada un dels seus mots, perquè la llengua és l'expressió d'un comportament col·lectiu, d'una psicologia diferent, no pas millor o pitjor que altres. No es tracta, en conseqüència, de traduir, només, sinó d'entendre. Tothom qui parla més d'una llengua ho sap molt bé. Una llengua és un punt de vista del món. Disposar de punts de vista diferents ajuda a resoldre problemes d'incomprensió. Aprendre llengües és bo per a entendre els punts de vista dels altres. La mobilitat és un dret; aprendre la llengua del lloc on ens movem és senyal de civilitat.

L'Esperanto és l'idioma internacional pensat per a tothom: Igualitari, senzill, viu. És la llengua pont auxiliar per a la comunicació, internacional, plena de vida i rica en matisos, i fa més d’un segle que funciona. L'Esperanto defensa els drets lingüístics de les minories, la diversitat lingüística i cultural i la democràcia lingüística, que són objectius i ideals de la Unesco.

Comments