Kalle Kniivilä

Kalle Kniivilä

Posted on 04/29/2006


Photo taken on May  1, 1992


See also...

Россия РоссияKeywords

moskva


Authorizations, license

Visible by: Everyone
Attribution + non Commercial + no derivative

911 visits

Москва 1.5.1992

Москва 1.5.1992
Det nya Rysslands första maj på Röda torget.

Neuvostoliittoa ei enää ole. Iskulauseetkin ovat kaupan - joku on ostanut ilmoitustilaa Punaisen torin kupeessa olevan historiallisen museon seinästä, johon vielä joku vuosi sitten juhlapäivinä ripustettiin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen ajankohtaisin iskulause. Näin kirjoitin vuoden 1992 vapunvietosta Kansan Uutisissa:

Punalippu liehui Punaisella torilla
KU - MOSKOVA
KALLE KNIIVILÄ
Ensimmäistä kertaa yli seitsemäänkymmeneen vuoteen Moskovan vappukulkueissa osoitettiin tänä vuonna mieltä opposition puolesta hallitusta vastaan. Jo viime vuonna perinteisistä puolueen järjestämistä vappujuhlallisuuksista oli tosin luovuttu, ja virallisen mielenosoituksen järjestivät ammattiyhdistykset.
Viime vappuna presidentti ja puoluejohtaja Mihail Gorbatshov seurasi silti vielä juhlakulkuetta Leninin mausoleumin parvekkeelta yhdessä sittemmin vallankaappausyrityksestä syytettynä pidätetyn opiskelutoverinsa, korkeimman neuvoston puheenjohtajan Anatoli Lukjanovin kanssa. Punaiselle torille päästettiin vain kutsuvieraat, ja sopimattomat mielenosoittajat pantiin telkien taakse.
Tällä kertaa ammattiliittojen järjestämä mielenosoitus jäi viimevuotista vaatimattomammaksi, vaikka houkuttimena oli ilmainen pääsy Gorkin puistoon, jonka edustalla mielenosoitus järjestettiin. Kymmenisentuhatta mielenosoittajaa marssivat useana kulkueena huvipuiston pääsisäänkäynnin edustalle, jossa puheita pidettiin hieman vajaa tunti ennen kuin puiston portit avattiin.

Olut kelpasi

Ammattiyhdistysten sinisen lipun rinnalla liehui Venäjän trikolori, ja ay-väen juhlapuheet olivat varsin maltillisia, vaikka rajuja palkankorotuksia luonnollisesti vaadittiin. Pääpuheenvuoron piti Moskovan ammattliittojen federaation puheenjohtaja Mihail Shmakov, joka vaati työlle maailmanmarkkinahintoja ja kehotti hallitusta estämään joukkotyöttömyyden.
Poliittisia puheita jatkettiin myös huvipuiston puolella, mutta vapunviettäjiä tuntui enemmän kiinnostavan puiston tarjoama muu ajanviete. Jo ennen porttien avaamista väkeä alkoi hiljalleen hiljalleen virrata nurkan taakse - puiston aidasta oli löytynyt reikä.
Harvinaisen lämpimässä säässä kauppansa teki myös olut, jota myytiin jäsenmaksunsa maksaneille ammattiyhdistysten jäsenille perestroikaa edeltävään hintaan, 26 kopeekkaa tuoppi. Voimassa olevia jäsenkortteja löytyi kuitenkin harvoilta, ja lähes kaikki saivat maksaa tuopista neljä ruplaa.
Ay-liikettä huomattavasti enemmän väkeä keräsivät mielenosoitukseensa kommunistit eli virallisesti kansanliike nimeltä Trudovaja Moskva - Työväen Moskova. Kommunistien mielenosoitus alkoi Moskovan suurimman Leninin patsaan juurella vain muutaman sadan metrin päässä Gorkin puiston pääsisäänkäynniltä, ja etukäteen pelättiin jopa mahdollisia yhteenottoja kommunistien ja maltillisemman ay-väen välillä.

Punaliput liehuivat

Kommunistien mielenosoitus Oktjabrskaja ploshtshadilla eli Lokakuun aukiolla oli kuin tuulahdus menneiltä ajoilta. Aukiolla liehuivat kymmenet punaliput, Leninin ja Stalinin kuvia oli lukematon määrä, eikä Venäjän trikoloreita näkynyt lähimaillakaan. Mikäli joku olisi uskaltautunut sellaista heiluttelemaan, lippu olisi epäilemättä revitty kappaleiksi alta aikayksikön, sen verran vihaiselta ilmapiiri Lokakuun aukiolla vaikutti.
Vanhoilliset kommunistit ja sovinistiset oikeistovoimat ovat Venäjänpoliittisella asteikolla hyvin lähellä toisiaan, ja mielenosoittajien joukossa oli myös venäläisten patrioottien siniristilippua sekä monarkistien musta-kelta-valkoista trikoloria heiluttelevia partasuita.Joukosta löytyi lisäksi fasistisen Pamjat-järjestön punamusta lippu, jota kantoi mustaan univormuun sonnustautunut mies.
Iskulauseissa vaadittiin Jeltsinin eroa ja haastamista oikeuteen sekäelokuun vallankaappaajien vapauttamista. Ensi lauantaina kommunistit aikovatkin "piirittää" Matrosskaja tishina -vankilan ja vapauttaa siellä vangittuina olevat poikkeustilakomitean jäsenet.
Lisäksi mielenosoittajat luonnollisesti vaativat koko hallituksen eroa ja Neuvostoliiton palauttamista. Suosituin sotahuuto vaikut

Comments