Kalle Kniivilä

Kalle Kniivilä

Posted on 04/29/2006


Photo taken on April 30, 2006Keywords

moskva


Authorizations, license

Visible by: Everyone
Attribution + non Commercial + no derivative

506 visits

Barrikadi elokuussa 1991

Barrikadi elokuussa 1991
Kuppförsök i Moskva, augusti 1991. En barrikad vid Novyj Arbat, före detta Prospekt Kalinina. Den gamla gatuskylten har fått bli en del av barrikaden.

Moskovan vallankaappauksen vastustajat yrittivät elokuussa 1991 suojata Venäjän parlamenttia barrikadein. Kalininin valtakadun katukylttikin on otettu käyttöön. Taustalla häämöttää silloinen SEV:in pilvenpiirtäjä. Kalininin valtakatu on nykyään nimeltään Uusi Arbat. Kansan Uutisiin kirjoittamani juttu kertoo, miltä tilanne näytti toisena kaappauspäivänä, kun juuri olin tullut aamujunalla takaisin Moskovaan parin viikon loman jälkeen.

Venäjän parlamentti ympäröity barrikadein
Tankkeja Moskovan keskustassa
KU-MOSKOVA
KALLE KNIIVILÄ
Moskovan keskusta oli tiistaina iltapäivällä täydessä kaaoksessa.Moskova-joen rannalle sijaitseva Venäjän federaation parlamentti oli ympäröity barrikadein kaikilta suunnilta, ja parlamenttitalon edustaa vartioivat muutamat Venäjän hallituksen puolelle siirtyneet tankit. Kuusi vanhanmallista panssarivaunua oli koristeltu ruusuin, niiden miehistöjä syleiltiin ja suudeltiin ja Jeltsinin kannattajat kantoivat puolta vaihtaneille sotilaille ruokaa. Ruokaa kuljetettiin myös parlamenttitalon sisään linnoittautuneille Venäjän hallituksen edustajille, jotka puhuivat parlamenttitalon taakse kokoontuneelle kymmentuhatpäiselle ihmisjoukolle.
Vielä tiistain vastaisena yönä myös Boris Jeltsin näyttäytyi parvekkeelta parlamenttitaloa suojelleille kannattajilleen. Tiistaipäivänä Jeltsiniä ei kuitenkaan enää nähty parlamenttitalon tienoilla, ja on mahdollista, että hän on siirtynyt turvallisempaan paikkaan.
Parlamenttitaloa ympäröivien barrikadien lisäksi Venäjän hallitusta suojeltiin tiistaina hyökkäykseltä kaikkien parlamenttitalolle johtavien teiden poikki ajetuilla linja- ja kuorma-autoilla sekä keskelle tietä nostetuilla betonimöhkäleillä. Kaikkein vahvimmin olilinnoitettu yksi Moskovan valtakaduista, kaupungin ydinkeskustasta Venäjän parlamenttirakennukselle johtava Novyi Arbat eli entinen Prospekt Kalinina. Useista rinnakkain pysäköidyistä linja-autoriveistä koostuvat barrikadit alkoivat jo satojen metrien päässä parlamenttitalolta, ja katkaisivat liikenteen myös Moskovan suurimmalla kehäkadulla Sadovoje Koltsolla.

Jeltsin vaati komitean eroa
Venäjän parlamentin oli määrä kokoontua hätäistuntoon keskiviikkona kello yksitoista. Moskovassa pelättiin kuitenkin tiistaina, että valtaa pitävä poikkeustilakomitea pyrkii estämään suunnitellun istunnon. Presidentin tehtäviä hoitava Gennadi Janajev ilmoitti jo maanantaina pitävänsä Venäjän johdon kehoituksia yleislakkoon vaarallisena politiikkana, ja varoitti Jeltsiniä jatkamasta samoilla linjoilla.
Siperian Kuzbassin ja Vorkutan hiilikaivokset noudattivat tiistaina Jeltsinin vetoomusta ja aloittivat uuden lakon. Moskovassa Jeltsinin toivomasta yleislakosta määräämättömäksi ajaksi sen sijaan ei ainakaan tiistaina tuntunut olevan tietoakaan ja kaupat ja julkinen liikennetoimivat normaalisti.
Jo tiistaina Jeltsin kuitenkin pani poikkeustilakomission kärsivällisyyden vielä suuremmalle koetukselle vaatimalla tapaamista Mihail Gorbatshovin kanssa ja Maailman terveysjärjestön edustajien päästämistä tutkimaan Gorbatshovin huonoksi väitettyä terveydentilaa. Lisäksi Jeltsin vaati joukkojen vetämistä Moskovasta, Venäjän joukkotiedotusvälineiden vapauttamista ja kaiken kukkuraksi poikkeustilakomitean lakkauttamista.
On selvää, että poikkeustilakomitea ei voi suostua näihin vaatimuksiin, mutta presidentti Jeltsin ei ilmeisesti aio luovuttaa sovinnolla, vaan panee toivonsa siihen, että sotilaat eivät ammu Venäjän parlamenttia puolustavia siviileitä kohti tai siirtyvät Venäjän johdon puolelle.
Tämä toivo saattaa kuitenkin osoittautuaturhaksi. Suuret määrät raskaita tankkeja ja panssaroituja joukkojenkuljetusvaunuja ryhmittyi tiistaina iltapäivällä Moskovan keskustan Maneesinaukiolle, josta on parin kilometrin matka Venäjän parlamenttitalolle. Tankit pitivät luukkunsa tiukasti suljettuina,mutta kymmenien BTR-joukkojenkuljetusvaunujen miehistöistä huomattavan suuri osa oli selvästi Keski-Aasiasta tuotuja hyv

Comments