See also...


Authorizations, license

Visible by: Everyone
All rights reserved

10 visits

P1050314_edited_hd

P1050314_edited_hd
De voormalige W-hal heeft een metamorfose ondergaan en is getranformeerd tot een nieuw gebouw: MetaForum. De Universiteitsbibliotheek, een groot aantal studievoorzieningen en de faculteit Wiskunde & Informatica vinden hierin hun onderkomen. Het nieuwe gebouw vormt de centrale ontmoetingsplaats voor alle studenten van de TU/e. De markthal aan de zuidzijde van het gebouw neemt hierin een belangrijke plaats in. De studievoorzieningen van MetaForum sluiten aan op het nieuwe onderwijs van het Bachelor College. Het ontwerp van het gebouw MetaForum, door Ector Hoogstad Architecten, heeft als uitgangspunt het duurzaam behoud van de cultuurhistorische waarde van de voormalige W-hal. MetaForum gebruikt grotendeels de bestaande constructie, vloer, fundering en gevel van de oude W-hal waardoor naast het materiaal ook de beeldcultuur behouden blijft. De oude techniekhal van de faculteit Werktuigbouwkunde is tot stand gekomen in de eerste bouwfase, 1957-1965, van de campus van de destijds Technische Hogeschool. De W-hal is een belangrijk gebouw dat samen met het Hoofdgebouw, Auditorium, Scheikunde gebouw (het huidige Vertigo) en Potentiaal het oude kerngebied van de campus vormt.

MetaForum wordt gekoeld en verwarmd middels het WKO systeem van de TU/e campus, waardoor CV ketels overbodig zijn. Daarnaast wordt de ruimteverwarming/-koeling individueel geregeld in combinatie met een aanwezigheidsdetectie. Ook wordt de klimaatinstallatie uitgeschakeld wanneer een raam geopend wordt en draagt de intelligente lichtregeling bij aan energiebesparing binnen het gebouw. Tot slot heeft een volledige herontwikkeling van de bestaande gevel van de W-hal geresulteerd in een sterk verbeterde energieprestatie.

De TU/e onderzoekt momenteel de mogelijkheid om een systeem met PV-cellen toe te passen op het dak van de laagbouw van MetaForum dat bijdraagt aan een duurzame opwekking van energie.

Comments