♥Annieta♥

♥Annieta♥

Posted on 10/11/2015


Photo taken on October  7, 2015Keywords

village
Nederland
Holland
Dutch
Marken
Powershot
Noord-Holland
All Rights Reserved
Using
SX30IS
Annieta
Netherlands
Canon
nature
natuur
picture
is
oktober
this
permission
without
2015
dorp
illegal!:)


Authorizations, license

Visible by: Everyone
All rights reserved

105 visits

Marken (NL)

Marken (NL)
Bezoek aan Marken, Oktober 2015

Het voormalige eiland Marken ligt in de Gouwzee en werd in 1957 via een dijk verbonden met het vaste land. Er wonen (per 01-07-2015) 1.820 mensen op Marken. Marken staat in binnen- en buitenland bekend om haar monumentale houten huizen en klederdracht.

Unieke Werven
Marken werd pas in de twaalfde eeuw een eiland. In de veertiende eeuw verloren de kloosterlingen het eiland aan graaf Willem IV. Een deel van het eiland werd aan bewoners verkocht en de rest van het eiland aan de poorters van Amsterdam. Toen de monniken verdreven waren, werden de dijken minder goed onderhouden en vonden meer en meer overstromingen plaats. Om de overlast van water te beperken, begonnen de Markers op werven te bouwen, kunstmatig opgeworpen heuvels. Toen er op de werven geen plaats meer was, werd er in stroken tegen de werven aan paalwoningen gebouwd. Tegenwoordig zijn er nog vijftien werven, waarvan er twaalf bewoond zijn. Op de werven staan de kleine, eenvoudige houten huisjes veelal dicht tegen elkaar geplaatst. De ruimtes onder de paalwoningen zijn tegenwoordig dichtgemaakt, omdat door de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 de dreiging van het hoge zeewater grotendeels was verdwenen. Wandelen over de werven tussen de houten huizen, over ophaalbruggen en door smalle steegjes....het geeft u het idee terug in de tijd te zijn.


In vroeger tijden was het de bedoeling dat Marken een voorhaven van Amsterdam zou worden. Op initiatief van koning Willem I is er tussen 1826 en 1828 gestart met de aanleg van een kanaal tussen IJdoorn en Marken, het Goudriaankanaal. Vanwege protesten uit Amsterdam is de verdere aanleg echter stilgelegd en het kanaal gedempt. Op het eiland en het vasteland is het verloop van het Goudriaanskanaal nog steeds zichtbaar.

Marken: het blijft een echt eiland
Mede dankzij de dijkverbinding werken tegenwoordig veel Markers op het vaste land. Daarnaast kwamen er op Marken forensen wonen en werden er op bescheiden schaal woningen gebouwd. Daarvoor waren er alleen woningen op de verschillende werven (verhogingen in het landschap) op Marken. Ondanks de aanleg van de dijk heeft Marken zijn charme en eilandkarakter weten te behouden. Door (onder andere) haar unieke woningbouw komen er jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers in Marken. Verschillende inwoners van Marken dragen tijdens hoogtijdagen nog de traditionele klederdracht. Net als bij de andere kernen steekt de toren van de Hervormde Kerk markant boven Marken uit. Binnenin de kerk hangen authentieke scheepsmodellen. Een bezoekje waard dus!

.
My Flickr stream photos best to see on Portfolio | <a href="www.fluidr.com/photos/47676341@N00"

Comments