♥Annieta♥

♥Annieta♥

Posted on 10/12/2015


Photo taken on October  7, 2015Keywords

église
Nederland
Holland
IJsselmeer
Dutch
Marken
All Rights Reserved
SX30IS
Annieta
Using this picture without my permission is illegal
Netherlands
Photoshop
boat
church
ship
oktober
boot
interieur
kerk
2015
Canon
old-dutch


Authorizations, license

Visible by: Everyone
All rights reserved

78 visits

Kerkinterieur Ned. Hervormde Kerk op Marken (3 picts)

Kerkinterieur Ned. Hervormde Kerk op Marken (3 picts)
Tochtje langs het IJsselmeer, oktober 2015

De Hervormde kerk op het Nederlandse eiland Marken is een rijksmonumentale driebeukige pseudobasiliek. De kerk is op 1 juli 1983 ingeschreven in het monumentenregister. De kerk is tussen 1903 en 1904 naar ontwerp van A. H. L. Kups gebouwd. Het ontwerp zelf stamt echter uit 1896. De huidige kerk is een vervanger van een Waterstaatskerk.

Exterieur

De kerktoren bestaat uit drie geledingen, de toren is eveneens de ingang naar het schip. In de toren hangt een in 1647 door Joannes van Trier gegoten klok. De klok heeft een diameter van 808 mm. Het uurwerk, uit 1907, is mechanisch en is van de hand van J. L. de Looze. De torenspits is ingesnoerd, deze begint als vierkante toren en na de knik gaat deze over in achtkantig.

Het schip vertoont stijlelementen uit de neorenaissance, maar ook uit de neogotiek door deze combinatie is de kerk in een zogenaamde eclectische stijl gebouwd. De gevels zijn voorzien van steunberen en rondboogvensters. Ter versiering zijn tandfriezen onder de geprofileerde kroonlijsten aangebracht.

Interieur
Het plafond is in de vorm van een tongewelf rustend op vier gietijzeren zuilen. De zuilen zijn gemaakt door ijzergieterij G. J. Wispelwey & Co.. Daar waar het schip een tongewelf heeft, hebben de zijbeuken juist vlakke plafonds. De zijbeuken zijn van het schip gescheiden door rondbogen.

In het schip hangen aan het plafond drie kroonluchters uit de 17e-eeuw en vijf scheepsmodellen. Het gaat om de volgende scheepstypen:

twee haringbuizen uit 1600 en 1890, een van de twee heet d’Kaars
een stoomlogger uit de Tweede Wereldoorlog
een botter uit 1957
een ansjovisvlet uit 1959

Het orgel is niet het origineel, het is in 1972 gebouwd door de firma Gebroeders Van Vulpen. Het front van het orgel is uit 1912, dat werd door A. Standaart gebouwd voor het vorige orgel. Terwijl het vorige orgel zich boven het kansel bevond, staat het huidige orgel tegen de oostelijke wand. Het kansel staat tezamen met de dooptuin en de aandachtswand tegen de westelijke muur, tegen de toren aan.

Comments