♥Annieta♥

♥Annieta♥

Posted on 05/26/2015


Photo taken on May 14, 2015
Keywords

nature
Nederland
Powershot
All Rights Reserved
coth5
Vlist
SX30IS
Annieta
Krimpenerwaard
Using this image without my permission is illegal!
Netherlands
Canon
water
natuur
mill
river
rivier
molen
2015
mei
polder
HaastrechtseMolen


Authorizations, license

Visible by: Everyone
All rights reserved

51 visits

Haastrechtse molen

Haastrechtse molen
Boezemmolen No. 6 te Haastrecht
ronde stenen grondzeiler,

Polder Krimpenerwaard (NL), mei 2015

Het riviertje de Vlist functioneerde als maalboezem voor polders in het westelijk deel van de Lopiker- en het oostelijk deel van de Krimpenerwaard. In 1486 maalden vermoedelijk zes, hooguit acht molens uit op deze boezem. Later zouden het er in totaal tien zijn. De boezem loosde via een sluis in Haastrecht op de Hollandsche IJssel. In 1486 was deze rivier zo dichtgeslibd, dat de lozing steeds moeilijker werd. In 1486 besloot men een Hooge Boezem in te richten en kocht men daartoe 52 morgen grond aan. Later werd deze boezem nog vergroot. Deze molens maalden het water van de Vlist in de "Hooge Boezem". De bemaling gebeurde niet rechtstreeks op de Holl. IJssel maar op een boezem, waardoor men onafhankelijk was van de rivierstand. Deze boezem loosde later langs een natuurlijke weg op de IJssel, wanneer dit wél kon.
Aanvankelijk werd de boezem met één molen bemalen, de latere molen No. 1, tevens peilmolen voor de Vlist. In 1532 blijken er vijf boezemmolens te zijn, een jaar later zes. Uiteindelijk zouden het er zeven worden, oorspronkelijk alle wipmolens.
In 1739 brandde molen No. 6 af en werd vervangen door een achtkante molen. In 1873 brandde deze molen ook af en werd vervangen door een stenen molen van een zeer sterk getailleerd model. Ter versterking van de bemaling werd in 1871 een 44 pk stoomschepradgemaal gebouwd. In 1912 besloot het waterschap het windgemaal op te heffen, waarna in 1913/1914 het stoomgemaal uit 1871 werd verbouwd. Het kreeg nu twee centrifugaalpompen met elk een stoommachine en een totaal vermogen van 135 pk. De wipmolens werden na het in bedrijf komen van het stoomgemaal alle gesloopt, al is hun plaats in het landschap nog goed te zien. Molen 6 werd onttakeld en bleef dienst doen als woning.
In 2005 komt het tot concrete herbouwplannen. In 2010 werd begonnen met het herstel van de stenen molenromp. Op Nationale Molendag 2011, zaterdag 14 mei, was de molen weer draaivaardig. De eigenaar zoekt nu fondsen om de molen ook weer maalvaardig te kunnen maken. In de molen zit al een koningsspil en is beschikbaar een gietijzeren wateras uit 1870, afkomstig van een Utrechtse molen.
Daarnaast worden de locaties van de zes andere gesloopte molens gemarkeerd, en krijgt de natuur een oppepper door de ontwikkeling van een moerassig gebiedje, riet- en grasland. De omgeving is deels toegankelijk gemaakt voor fietsers en wandelaars.

Bron: www.molens.nl/site/dbase/molen.php?pagina=overdemolen&amp...

.
My Flickr stream photos best to see on Portfolio | Fluidr
.

Comments