Janny D|D

Janny D|D

Posted on 07/19/2015


Photo taken on July 18, 2015See also...


Authorizations, license

Visible by: Everyone
All rights reserved

73 visits

Huys te Nuwendore (gelegen bij Krabbendam, Noord-Holland)

Huys te Nuwendore (gelegen bij Krabbendam, Noord-Holland)

Comments
Jaap van 't Veen
Jaap van 't Veen
Mooie heldere foto.
Is dat een voormalig kasteel ??
2 years ago.
Janny D|D
Janny D|D
Hieronder volgt een stukje uit een Wikipedia-artikel, waarin de geschiedenis van deze burcht wordt beschreven:
>Kasteel Nuwendoorn (ook Nieuwendoorn) was een dwangburcht van Floris V in de buurt van de Rekerdam met een uitloper van de Rekere, in het uiterste westen van West-Friesland, nabij het huidige Krabbendam (Gemeente Harenkarspel). Hij bestond uit een woontoren van 11 bij 11 meter, een hoofdburcht van 32 bij 32 meter, en een voorburcht.

Met de bouw werd omstreeks 1282 begonnen. Na de moord op Floris V in 1296 werd het nog steeds in aanbouw zijnde kasteel door de West-Friezen verwoest, waarna het werd herbouwd. Op 5 augustus 1321 werd Jan I van Polanen tot kasteelheer benoemd. Uit 1367 is nog een rekening voor onderhoud aan het kasteel bekend. Daarna wordt het kasteel niet meer genoemd; het is mogelijk rond 1370 verdwenen bij een overstroming. De kloostermoppen waaruit het kasteel was opgetrokken zijn misschien hergebruikt voor het kerkje (de oude Ursula) in Warmenhuizen.
In juni 2006 besloten Gedeputeerde Staten van Noord-Holland maximaal 500.000 euro te reserveren voor het opknappen van het terrein om verder verval te voorkomen. Op 7 juli 2011 werd het kasteelterrein door gedeputeerde Elvira Sweet geopend[1]. De kasteelmuren zijn gedeeltelijk heropgebouwd met modern materiaal en de hoofdtoren is in staal als uitkijktoren opgericht.<
2 years ago.
Jaap van 't Veen has replied to Janny D|D
Staat op m'n lijstje voor het volgende bezoek aan West Friesland.
Dank je wel voor de informatie.
2 years ago.