Merkanalyse


Albert Heijn
Course: ReDesign - Merkanalyse “Albert Heijn”
Gemaakt door: Jonathan W.T. Kraag & Hannan Mahamud & Wendy Schoester
Docent: Freek Steegman
Klas: IC1FMerk-innerlijk:

Merkvisie:
De oprichter van Albert Heijn wou toentertijd dat iedereen, arm en rijk, bij zijn winkel hun dagelijkse boodschappen konden doen.
Merkmissie:
Om zijn merkvisie te bereiken, liet Albert Heijn Jr. Op strooibiljetjes de volgende tekst drukken: “Prima Kwaliteit, Groote omzet, Kleine Winst. Arm en Rijk kunnen bij mij hun inkopen doen.” 
Merkwaarde (Fysiek):
Betaalbaar, bijzonder bereikbaar, prima kwaliteit, groot beschikbaarheid van producten.

• Qualifiers: Een alledaagse betaalbare supermarkt die bijzonder bereikbaar is.
• Differentiators: Albert Heijn heeft een unieke positie in de supermarkt branche. Zij zijn bijvoorbeeld de enige supermarkt keten met een “To Go” winkel op sommige treinstations. Verder hebben zij ook de meeste keus in kwaliteit en prijs. Zo hebben zij maar liefst 5 eigen huismerken.

AH Huismerk
AH Excellent
AH Biologisch
Euro Shopper
AH Express

Persoonlijkheid: Klantvriendelijk, betrouwbaar, verzorgd
Merkbelofte: ‘Het alledaagse betaalbaar, het bijzondere bereikbaar’
Merk kernconcept: Kwaliteit en betaalbare productenMerk-Uiterlijk:

Zien:

Albert Heijn heeft een logo die voor elke Nederlander herkenbaar is. Namelijk de in blauw uitgevoerde vervlochten A en H. Dit logo is er al sinds 1966, en was toen ontworpen door de Engelsman James Pilditch. Daarvoor had de Albert Heijn alleen in de jaren ’20 een logo waarin de A en H in elkaar zaten gevlochten. Daarna hadden ze in eind jaren ’30 de letters naast elkaar en daaronder kwam de zin “voor kwaliteit”.

Sinds 2006 heeft de Albert Heijn besloten om ook hun huismerkproducten in een nieuw jasje te steken. Alle producten kregen een verpakking met een witte balk, waarbij er op de linkerkant een scheef blauw huisje met daarin het logo in wit uitgevoerd was.

In 2004 heeft Albert Heijn zijn eerste eerste "AH XL" geopend. Dat is een extra grote supermarkt met een groot assortiment aan food- producten en non-food-producten. Sinds 2000 is er ook "AH TO GO" een kleine Albert Heijn vesting te vinden op plaatsen als stations, winkelcentrums en ook Schiphol.

De Albert Heijn staat ook bekend om zijn populaire Tv-reclames. Hierin worden de rollen van de bedrijfsleider en vakkenvuller gespeeld door de acteurs Harry Piekema en Achmed Akkabi.

Horen:

Zojuist hebben we al vermeld dat de tv-reclames van de Albert Heijn vaak een grote hit zijn. In 2006 introduceerde de Albert Heijn tijdens de WK voetballen de “Wuppies”. Daarbij werd er ook een liedje voor opgenomen. Dat bleek toen een groot succes te zijn en heel Nederland deed mee met de massale Wuppie gekte. In juni 2008 was het tijd voor de EK en ging Oranje naar Zwitserland om Europees kampioen te worden. Albert Heijn introduceerde ditmaal de “Welpies”.
Nederland was weer verkocht en men ging de kleine poppetjes weer sparen om zo hun steun aan Oranje te betuigen. Het liedje daarbij was natuurlijk ook een groot hit.
U kent het vast wel. “Aaaaaaaalle Welpies Helpuuuhhn” en ga zo maar door.

Albert Heijn staat bekend om zijn acties ook hebben ze de smurfactie, welpies met EK, filmweken.

"Gewoon bij Albert Heijn" is de slogan sinds 2008. Albert heeft er meerderen gehad in 2003 was het "Het grote voorbeeld van Albert Heijn". In 1999 " Proef de dag".

Voelen:

Wat is nou voelbaar bij de producten van Albert Heijn? Er is eigenlijk niets wat hun in dat opzicht differentieert. Wat wel “voelbaar” is de humor die van de reclames afdruipt. Veel mensen zijn fan van Harry Piekema, de bedrijfsleider in de reclames. Zijn gezicht is toch de appeal. Mensen vinden z’n blije koppie zo leuk dat er zelfs een Hyves pagina ten ere van Dhr.Piekema is opgericht. 

Ruiken:

Net als bij de meeste supermarkten verwelkomen de geuren van het gebakken brood, gebak en croissants je bij de binnenkomst. Verder zijn er vrij weinig producten waarvan je de geur meteen herkent, maar het stinkt er in ieder geval niet!

Proeven:

Bij de bakker van Albert Heijn kun je er weleens een stukje cake, taart, brood, muffin of ontbijtkoek proeven. En bij sommige filialen kun je zelfs een kopje koffie of thee gratis krijgen via een automaat.Merkgedrag:

• Product

Een supermarkt biedt natuurlijk vele producten van verschillende merken. Er is in de Albert Heijn van alles en nog wat te koop. Van huishoudproducten tot gebak. Albert Heijn is vooral ook bekend om haar eigen merken. Ze hebben daarin een grote variant wat de gemiddelde consument ook aanspreekt. En behalve je boodschappen te doen via de fysieke winkels, kun je sinds 2001 ook je producten bestellen op www.albert.nl en worden je producten thuis bij je bezorgd.

• Interne communicatie

Albert Heijn is een aantrekkelijke werkgever met een goed arbeidsvoorwaardenpakket. Zo delen bijvoorbeeld de medewerkers mee in de winst, krijgen ze korting op hun boodschappen en is er een spaarregeling. Daarnaast vinden het personeel van de Albert Heijn belangrijk dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen. Albert Heijn biedt daarom ondersteuning in de vorm van een studiefonds en loopbaanplanning en –begeleiding. Ook investeren zij veel in de ontwikkeling van eigen opleidingen.
Ze hebben mogelijkheden voor mensen op elk opleidingsniveau, van VMBO tot universitair. Een carrière van zaterdaghulp tot supermarktmanager. Zo is de Albert Heijn in 2007 voor de tweede keer tot “meest ideale multiculturele werkgever” gekozen volgens een onderzoek van Intelligence Group. Het gevoel dat iedereen welkom is, wordt te allen tijde gehandhaafd in de winkels van de Albert Heijn.

• Externe communicatie

Aangezien er genoeg supermarkten zijn, moet Albert Heijn een manier vinden waarom mensen juist bij hun de dagelijkse boodschappen zouden moeten doen. En om die bekendheid te creëren zijn er verschillende middelen waarvan ze gebruik kunnen maken. En dat doen ze ook. Ze maken reclame via radiospotjes, huis-aan-huis folders, spaar kaarten, maar vooral Tv-reclames.Bronvermelding:
www.ah.nl
www.als-jij-een-merk-zou-zijn.nl
www.pensioenvisie2008.nl/ruud.php
nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Heijn_(supermark
www.communicatieonline.nl