Samen met bezoek uit Nederland hebben we een aantal weken door Mali rondgetrokken. Verder dan Segou waren we totdan nog niet geweest. Met onze reis hebben we de belangrijkste toeristische trekpleisters aangedaan.

Na de eerste dagreis kwamen we aan in Segou. Anne Marie had werkafspraken in de buurt dus dat viel goed te combineren. In Segou (zie album Segou) hebben we de eerste ochtend een bezoek gebracht aan het Bogolancentrum. Dit is opgericht door een jonge ondernemer die zelf de rondleidingen verzorgd. Hier kan men zien hoe Bogolans worden gemaakt. Het gehele proces, van katoenpluizen en het verzamelen van ruwe grondstoffen tot het uitwassen en laten drogen van de laatste verflaag wordt getoodn. Daarna kan men zelf een kleine bogolan beschilderen en mee naar huis nemen. Boven het centrum is een bar waar traditionele, van natuurproducten gemaakte, dranken worden geschonken.

Na het bogolancentrum bezochten we de pottenmarkt. Hier kunnen potten, schalen en andere sier- en gebruiksvoorwerpen van aardewerk worden gekocht. Dit aardewerk wordt vervaardigd in het pottenbakkersdorp aan de overkant van de rivier. Dit dorp is 's middags bezocht door naar de overkant te varen met een Pinasse. Bako, onze gids op deze tocht, kenden wij al van een eerder bezoek. Hij is jong, betrouwbaar en we komen hem bij elk bezoek aan Segou tegen, wat altijd leidt tot een uitwissling van beleefdheden en een praatje.

In het pottenbakkersdorp zelf is het altijd de vraag wie de grootste attractie vormt: het dorp, met zijn bewoners, leefstijl en aardewerk, of de bezoeker, wit, uit de toon vallend en vooral erg interessant voor de kinderen uit het dorp.

Segou is een belangrijke voormalige koloniestad van de Fransen. Dat is nog goed te zien aan de vele oude (en dikwijls vervallen) koloniale gebouwen. Verder heeft Segou een aantal trekpleisters die een bezoek de moeite waard maken zoals bijvoorbeeld restaurant Esplanade, aan de oever van de Niger met vooral tegen zonsondergang een spectaculair mooi uitzicht. ook is het de moeite waard om de plaatselijke artisanat (souveniermarkt) te bezoeken. Met wat geduld en onderhandelingsdrift kunnen hier redelijk goedkoop fraaie handwerkproducten worden gekocht.

Via via hebben we in Segou een auto met chauffeur gehuurd voor het verdere verloop van de reis. De chauffeur, Modibo, werkt voor een in Segou wonende fransman die twee auto's ter beschikking heeft. Een Ford mondeo station en een Nissan patrol 4x4. Voor onze reis kozen wij de Ford mondeo wat ons in Djenné en Pays Dogon problemen opleverde.......