Voor de analyse van twee tegenpolen leek het mij een geschikte keuze om Gert-Jan Verbeek en Marco van Basten nader te analyseren. Gezien de klassieke voetbalwedstrijd zondag jongstleden zijn zij de personificatie van de twee clubs die tegen elkaar uitkwamen: Feyenoord vs Ajax.

Om te beginnen neme men Gert-Jan Verbeek. Kernconcept: nuchtere Fries. Hij heeft vroeger gebokst en was matig in de sport. Desondanks heeft hij met een nuchtere kijk op het leven en door middel van veel doorzettingsvermogen de top bereikt. Hij kleedt zich in een simpele blouse en spijkerbroek en in het weekend klust hij het liefst zelf thuis, om daarna samen met zijn vrouw koffie te drinken. Zijn voetbalanalyses zijn altijd kort maar krachtig. Of het is goed of het is slecht. Grijs bestaat niet voor Verbeek, hij ziet de wereld in zwart/wit.

Zoveel anders is Marco van Basten. Deze huidige trainer van de club uit Amsterdam was een grootheid in het voetbal zelf. Zijn scorend vermogen en daarmee gepaard vernuft was een dodelijke combinatie voor iedere defensie. Kernconcept: Geslepen Heer. Hij draagt altijd nette kleren en verzorgt zichzelf goed. Zijn houding is open en aimabel. Met zijn speeches en persconferenties weet hij precies hoe hij mensen moet complimenteren en nimmer af te breken. Hij rust op zijn ervaring en vertrouwt op zijn eigen intelligentie met intuitie. Hij neemt altijd de tijd voor iedereen doch weet hij de meeste conversaties oppervlakkig te houden.

Van Basten had zondag geen goede wedstrijd gezien. Verbeek wel. Van Basten zei dat er niet technisch werd gevoetbald. Verbeek hield het op een wedstrijd met uitblinkende inzet van beide teams. De eindstand werd 2-2, maar het duel der trainers is nog niet beslist.