L'origen de la creació de paraules i coses sol ser curiosa i moltes vegades ni ens ho plantegem... La paraula tetrabric consta d'un arrel grega que significa quatre i el recipient polièdric en el que pensem immediatament no té 4 cares sinó 6.

Ja Plató parlava sobre les figures polièdriques regulars a les que atribuïa la bellesa absoluta: són el tetraedre (4 cares triangulars), l’octaedre (8 cares triangulars), el cub o hexaedre (6 cares quadrades), el dodecaedre (12 cares pentagonals) i l’icosaedre (20 cares triangulars).

L'origen de la paraula la trobem a l'arrel i la publicitat de Tetra-pak, empresa que va comercialitzar i monopolitzar per primera vegada l’envàs en un recipient d’un sol ús. Este recipient en el seu origen tenia forma de tetraedre i s’utilitzava per a envasar llet, però per qüestions de emmagatzematge es va deixar de fer per a substituir-lo pels envasos més apilables com és el prisma. Les variacions sobre este prisma han continuat a l'igual que ha anat creixent el nombre de productes alimentaris envasats en brics.

Greenpeace ens facilita algunes dades molt útils:

"...Per a mantindre la producció actual de brics a Espanya, que s'incrementa cada any, és necessari talar 1.200.000 arbres i extraure 25.200 Tn. de bauxita - processar-la per a produir alumini ocasiona un greu impacte ambiental a causa de l'elevat consum energètic que fa falta per a la seua elaboració. Per a fabricar una tona d'alumini fan falta 4-5 tones de bauxita, 1,3 tones de lignit (combustible) i 5,8 Tep/Tn (consum d'energia)... 1 Tep (Tona equivalent de petroli) és l'energia equivalent a cremar una tona de petroli..."

"...En una ciutat com Madrid, l'ús d'envasos tetrabric genera 29 tones diàries de residus sòlids urbans o el que és el mateix 10.585 tones a l'any de residus que acaben en l'abocador."

"...Al gener de 1994 va ser descobert per la Delegació de Protecció Civil de l'Ajuntament de Sagunt un abocador il·legal amb 3.000 tones de paper i alumini a Sagunt (València) on la paperera NESA abocava restes de suposats tetrabrics "reciclables" (mescla de polietilé i alumini) procedents d'envasos espanyols i alemanys de sucs i llet tetrabrics..."

Alguns, pot-ser cada vegada més, busquem emprar productes en envasos reutilitzables on el material idoni que el vidre. Per part de les empreses també és una qüestió de responsabilitat ambiental minimitzar l'impacte dels productes que posen al mercat. Són poques les empreses que he trobat que ho facen, només la desapareguda empresa familiar d'envasament de mel J. Regal de València i és molt difícil trobar llet en ampolla de vidre i retornable, només he pogut trobar una empresa que faça este tipus de repte: Letona.

Hauríem de ser nosaltres, els consumidors, els més interessats en utilitzar productes de producció local i en condicions de baix impacte mediambiental i demanar a les empreses esta opció davant la multitud devarietats de productes envasats en bric.

La variabilitat de les opcions de llet que va augmentant dia a dia en el mercat ens fa qüestionar-nos si no serà millor tornar a abans de la mecanització i la industrialització dels productes


 

alimentaris, al repartiment de llet crua en lleteres d'acer inoxidable de fa 40 anys, o en el seu defecte, a buscar la llet més sencera i menys adulterada que puguesem trobar. Pensem un moment les opcions de llet de vaca que ens oferix el nostre mercat: sencera, semi i desnatada, amb fibra, amb calç, amb vitamines, amb naturlinea (inclús s'inventen substàncies per a afegir...), amb àcids OMEGA-3, adaptades per a bebés, sense lactosa, en pols, condensada, evaporada, condensada light, de ramaderia ecològica,...segur que me'n falta alguna!! A les que hem d'afegir els productes làctics procesats, iogurs i formatges en totes les varietats no sols nacionals sinò mundials... I pensem ara en el creixent mercat, a banda de la llet, de productes alimentaris com menjar preparat, sucs o altres envasats en brics, brics en forma de prisma de base rectangular, quadrat o hexagonal. La llista és interminable... i el material de rebuig l'anem amuntonant o amagant baix l'estora.

Més informació en

Opcions núm.4 juliol/setembre 2002

www. letona.es

www. greenpeace.es

Raül Gàlvez

per a Mainhart 59

setembre 2007