Maar inderdaad, het staat in de serieuze pers. Der Spiegel bloklettert "Aufmarsch der Esperanto-Demonstranten" en daaronder: Tutmondigo-Kritiker, esperantosprechende Globalisierungs-Gegner, versammeln sich beim G8-Gipfel Anfang Juli auf der Insel Hokkaido. Das macht Japans Sicherheitsbehörden schon jetzt nervös - denn die Einsatzkräfte verstehen die Sprache nicht. (Tutmondigo-critici, Esperantosprekende tegenhangers van de globalisering, komen tijdens de G8-top begin juli samen op het eiland Hokajdo. Dat maakt de Japanse veiligheidsdiensten nerveus, want hun medewerkers verstaan de taal niet.)

Het is inderdaad zo dat internationale verenigingen die antiglobalisering nastreven meer en meer het Esperanto gaan gebruiken in hun internationale contacten. Zeggen dat het gebruik van het Engels in internationale contacten een vorm van discriminatie is, en dat doen in het Engels, is inderdaad een contradictie. Maar of de Japanse veiligheidsdiensten daar nu van wakker liggen, zoals Der Spiegel schrijft, lijkt me een loopje met de waarheid. Als die diensten miljarden yen kunnen uitgeven om een gedeelte van hun elite-personeel Arabisch te doen leren, dan denk ik dat er ook nog wel wat zal overblijven om ze Esperanto te laten leren. En indien niet, dan is er nog steeds de gratis Internetcursus op nl.lernu.net die ook in het Japans bestaat!

Trouwens, Martin Krämer, een van de leiders van de antiglobaliseringscampagne, werd buiten de Japanse teritoriale wateren gebracht in een Russisch vrachtschip, geflankeerd door Japanse oorlogsbodems. Als die ene jonge man, die aan dek met een Esperantovlaggetje stond te zwaaien, zo belangrijk is dat er oorlogsbodems aan te pas moeten komen, dan vermoed ik sterk dat hij naast het leren van het Esperanto nog andere activiteiten op zijn palmares heeft.

Enfin, als je de volgende dagen niets meer van me hoort, informeer dan eens of er onlangs Japanse oorlogsbodems Antwerpen hebben aangedaan.

 

Wie het interview op Radio 1 wil beluisteren, vindt het hier:

G8

 

Het artikel waarnaar wordt verwezen vind je op de webstek van Der Spiegel.