«Ενότητα στη διαφορετικότητα» είναι ένα σύνθημα σχετικό με το σκοπό και τον επιθυμητό τρόπο ζωής, που συχνά το χρησιμοποιώ κατά τη διευθέτηση ζητημάτων σχετικών με μειονοτικά δικαιώματα, με διάφορες κοινότητες, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, ως ανεξάρτητης εμπειρογνώμονος του ΟΗΕ σε θέματα μειονοτήτων.

Ακριβώς αυτό προσπαθεί να επιτύχει Εσπεράντο, μια γλώσσα που δημιουργήθηκε για να υπερβεί τις εθνοτικές, εθνικές, θρησκευτικές και γλωσσικές ανομοιότητες, και να βρει μια κοινή βάση επικοινωνίας για την ανταλλαγή απόψεων, ώστε να γίνει εφικτή η αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών, με σεβασμό στην πολιτιστική και γλωσσική ιδιαιτερότητα καθενός.

Η UNESCO καταγράφει σήμερα πάνω από 6000, ομιλούμενες σε όλο τον κόσμο, γλώσσες, από τις οποίες οι περισσότερες μπορούν να θεωρηθούν μειονοτικές, και πολλές από αυτές απειλούνται με εξαφάνιση.

Το 2012 γιορτάσαμε την 20ή επέτειο της διακήρυξης των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ανήκουν σε εθνικές, εθνοτικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιολογήσουμε την πρόοδο και τις προκλήσεις που πρέπει ακόμα να υπερβούμε, για ένα σχέδιο προστασίας των μειονοτικών γλωσσών.

Σήμερα, που γιορτάζουμε τα 125 χρόνια της Εσπεράντο, θέλω να συγχαρώ τον Παγκόσμιο Εσπεραντικό Σύνδεσμο για τα επιτεύγματά του και να αναγνωρίσω τις συνεχείς προσπάθειές του που έχουν σκοπό την αλληλοκατανόηση των λαών, την επικοινωνιακή δημοκρατία και την υποστήριξη της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας. Γι’ αυτό το σπουδαίο έργο του ο Παγκόσμιος Εσπεραντικός Σύνδεσμος προτάθηκε ως υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης του 2008 από Ελβετούς βουλευτές.

Επομένως είναι σημαντικό να διατηρήσουμε και να τιμήσουμε τις χιλιάδες των μειονοτικών γλωσσών, αλλά ενθυμούμενοι το όραμα του δημιουργού της Εσπεράντο, να βρούμε επίσης κοινούς τρόπους συνεργασίας μεταξύ μας και να υποστηρίξουμε τη φιλία, την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία και την αλληλεξάρτηση των κρατών και των λαών. Ελπίζω ότι η Εσπεράντο θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον διπλό αυτό σκοπό, υποστηρίζοντας τη διαφορετικότητα και συμβάλλοντας στην ενότητα.