Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη Συνδιάσκεψη του Ο.Η.Ε. στο Rio de Ĵanejro (1992) για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (UNCED) και 10 χρόνια μετά τη Συνδιάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη (WSSD) στο Johannesburg (2002), πραγματοποιήθηκε, και πάλι στο Rio de Ĵanejro, από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου 2012, η δεύτερη παρόμοια Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Ο.Η.Ε, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 190 κρατών, και με την παρουσία 100 και πλέον αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών.

Παράλληλα με τη συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε η «Σύνοδος Κορυφής των Λαών», στην οποία συνήλθαν χιλιάδες αντιπρόσωποι Κοινωνικών Κινημάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για να παρακολουθήσουν τις εργασίες των αντιπροσώπων των κρατών και από κοινού να επεξεργαστούν κοινές προτάσεις βασισμένες σε συγκεκριμένες εμπειρίες και όχι σε θεωρητικές υποθέσεις.

Ο Παγκόσμιος Εσπεραντικός Σύνδεσμος, ως μη Κυβερνητική Οργάνωση-μέλος του Ο.Η.Ε., συμμετείχε επίσημα στις εργασίες της «Συνόδου Κορυφής των Λαών», με παρεμβάσεις και προτάσεις, ενώ πραγματοποίησε τρεις ομιλίες, διάρκειας 30 λεπτών.

Οι νεαροί Βραζιλιάνοι εσπεραντιστές Αlvaro Motta και Rafael Zerbetto δραστήρια συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη νέων «Youth BLAST», που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Rio+20.

Διακόσιοι νέοι από όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας σε σχετικό διαγωνισμό, έστειλαν ένα 2λεπτο βίντεο ο καθένας, με μηνύματα αναφερόμενα στην προστασία και διάσωση του πλανήτη. Στο διαγωνισμό αυτό βραβεύθηκαν τρεις νέοι από κάθε ήπειρο. Μεταξύ των βραβευθέντων, για την αμερικανική ήπειρο, ήταν ο Bραζιλιάνος εσπεραντιστής Rafael Zerbetto, του οποίου το μήνυμα, σχετικά με τη σωτηρία του Αμαζονίου, ήταν στην Εσπεράντο, με υπότιτλους στην Αγγλική

Επίσης, ο Rafael Zerbetto, στο κλείσιμο της «Youth BLAST»,μίλησε, απευθυνόμενος στους νέους όλου κόσμου, για την αναγκαιότητα της Εσπεράντο.