Το Διεθνές Πανεπιστήμιο του Κάρλοβο (Βουλγαρία) διοργάνωσε από 15 έως 22 Ιουνίου 2012 διεθνές συμπόσιο με θέμα: «Eφαρμογή της Εσπεράντο στο επαγγελματικό πεδίο», με επίσημες γλώσσες την Εσπεράντο και τη Βουλγαρική, και γλώσσες εργασίας τις εθνικές γλώσσες των ομιλητών μη εσπεραντιστών, σε μετάφραση μέσω της Εσπεράντο.

Το συμπόσιο έγινε υπό την αιγίδα του δημάρχου της πόλης του Κάρλοβο και συνδιοργανώθηκε από τον περιφερειακό Επιστημονικό-Τεχνικό Σύλλογο του Κάρλοβο, το βουλγαρικό τμήμα της Διεθνούς Ακαδημίας των Επιστημών του Σαν Μαρίνο και το Βουλγαρικό Εσπεραντικό Σύνδεσμο.

Η επίσημη έναρξη του συμποσίου έγινε στο δημαρχείο της πόλης και παρέστησαν κρατικές αρχές της Βουλγαρίας, αντιπρόσωποι δικαστικών και διοικητικών αρχών, εκπρόσωποι πανεπιστημίων και επιστημονικών οργανώσεων, ενώ το γεγονός καλύφθηκε από την τηλεόραση το ραδιόφωνο και τον ημερήσιο τύπο.

Στο συμπόσιο πήραν μέρος διαπρεπείς Βούλγαροι και αλλοδαποί επιστήμονες, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων από την Βουλγαρία, Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Πολωνία και Σερβία.