Το 2012, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 125 χρόνων από την παρουσίαση της διεθνούς γλώσσας Εσπεράντο, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW αφιέρωσε το δελτίο τύπου της ιστοσελίδας της, της 24ης Μαΐου, στη σημαντική αυτή επέτειο, με τίτλο στην Εσπεράντο: Feliĉan Naskiĝtagon! MINI gratulas al Esperanto en la 125-a datreveno (Ευτυχισμένα Γενέθλια! Το ΜΙΝΙ συγχαίρει την Eσπεράντο για την επέτειο των 125 χρόνων).

Παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία της γέννησης και της εντυπωσιακής εξάπλωσης της διεθνούς γλώσσας, και την παραλληλίζει με το πασίγνωστο αυτοκίνητο ΜΙΝΙ παραγωγής της.

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι:

«Όπως η Εσπεράντο έτσι και το ΜΙΝΙ έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, αφού διατίθεται στην αγορά 100 χωρών σε όλο τον κόσμο, όμοια όπως και η Εσπεράντο ομιλείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Παρά την ιστορική εποχή η Εσπεράντο έχει παραμείνει για πάντα νέα και σύγχρονη. Με τις αυξανόμενες απαιτήσεις τής παγκοσμιοποίησης και τη σύγχρονη ζωή η Εσπεράντο συνεχώς αυξάνει και προσαρμόζει το λεξιλόγιο της στις νέες συνθήκες και προκλήσεις. Η Εσπεράντο ξεχωρίζει τόσο για την καινοτομία, όσο και για την παράδοση, ακριβώς όπως το ΜΙΝΙ.

Εν ολίγοις, το MINI και η Εσπεράντο έχουν κάτι κοινό. Και οι δύο είναι κοσμοπολίτες, συνδέουν ηπείρους και γενιές. Παρόλο που οι ρίζες τους βρίσκονται στην Ευρώπη, έχουν διαδοθεί και χρησιμoποιούνται ευρύτατα σε όλο τον κόσμο.

Έτσι το ΜΙΝΙ, σε άψογη Εσπεράντο εύχεται "Feliĉan Naskiĝtagon!" (Eυτυχισμένα Γενέθλια!) και ό,τι καλύτερο για τα επόμενα 125 χρόνια!»