Στις αρχές του 2012 και συγκεκριμένα στο διάστημα από 11 Ιανουαρίου μέχρι 12 Φεβρουαρίου λειτούργησε πειραματικά το Πανεπιστήμιο της Εσπεράντο στο νησί Χαι Ναν της Κίνας, που έχει ονομασθεί “Νησί Εσπεράντο”.

Η επιτυχία του εγχειρήματος, προϊόντος της έμπνευσης και συνεργασίας διακεκριμένων εσπε-ραντομαθών καθηγητών διαφόρων πανεπιστημίων του κόσμου, υπήρξε μεγάλη και ως προς τον αριθμό των συμμετασχόντων σπουδαστών, και ως προς το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των τμημάτων που λειτούργησαν.

Κατόπιν αυτού, και μετά μακρά και σοβαρή προετοιμασία, τέθηκε ήδη σε εφαρμογή το σχέδιο λειτουργίας (μέσω Youtube, Impernity, Vimeo) του ηλεκτρονικού Πανεπιστημίου της Εσπεράντο (www.universitato.info), δηλαδή πανεπιστημίου που λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος “Open Course Ware” όμοια όπως και τα πιο γνωστά, μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου, Yale (oyc.yale.edu), Berkeley (webcast.berkeley.edu) κ.ά.

Στα πρώτα του βήματα το Πανεπιστήμιο της Εσπεράντο περιλαμβάνει δύο αρχικά τμήματα, 15ωρης διδασκαλίας, τμήμα Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Πληροφορικής (καθηγητής Federico Gobbo, Ιταλία) και τμήμα ανάλυσης και σπουδής του θέματος «Ειρήνη και Πόλεμος» (καθηγητής Ron Glossop, Η.Π.Α.).

Εντός των προσεχών μηνών θα είναι έτοιμα και θα περιληφθούν στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου, τμήματα 70ωρης διδασκαλίας Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Οικονομικών, Βιολογίας, Ψυχολογίας κ.ά.

Το ηλεκτρονικό Πανεπιστήμιο της Εσπεράντο θα λειτουργεί στο πρότυπο των μεγαλυτέρων πανε-πιστημίων του κόσμου, με μόνη τη διαφορά ότι τα μαθήματα όλων των τμημάτων του θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο στη διεθνή γλώσσα Εσπεράντο, βεβαίως από εσπεραντομαθείς καθηγητές, που διδάσκουν σε διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου.