2012. ΕΣΠΕΡΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. ΤΕΡΓΕΣΤΗ (9-11/5ου,βλ. Άρθρο)

Ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας, Milan Kučan στο βήμα Η Ευρωπαϊκή Εσπεραντική Ένωση, σε συνεργασία με τον Εσπεραντικό Σύλλογο Τεργέστης διοργάνωσε από 9 έως 11 Μαίου Συνδιάσκεψη στην Τεργέστη, υπό την αιγίδα του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Enzo Moavero Milanesi, με θέμα «Τι θα ήταν η Ευρώπη τώρα χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν 140 άτομα από 12 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παρευρέθησαν δύο πρώην αρχηγοί κρατών, ο Stjepan Mesić ( Κροατίας) και ο Milan Kučan (Σλοβενίας), καθώς και ο Gianni de Michelis, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, και αρκετοί Ιταλοί βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Για την επιτυχία της συνδιάσκεψης, ο Εσπεραντικός Σύλλογος της Τεργέστης βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano.

Τη Συνδιάσκεψη χρηματοδότησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Τοπικές Αρχές, ενώ ο Δήμος, το πανε-πιστήμιο και το τοπικό τμήμα της UNESCO της πόλης συνέβαλαν ποικιλοτρόπως στη διοργάνωσή της. Γλώσσες εργασίας της Συνδιάσκεψης ήταν η Εσπεράντο, η Ιταλική και η Αγγλική.