2012. ΜΟΣΧΑ. 7o ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ 125 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ (βλ. Άρθρο) 2012. 7ο Δ.Γ.Σ. Ο εκ γενετής εσπεραντιστής Γερμανός πρέσβης στη Ρωσία, Ulrich Brandeburg, σβήνει τα κεράκια (1,2,5) σε συμβολισμό των125 χρόνων της Εσπεράντο Στο κέντρο της Μόσχας και συγκεκριμένα σε ένα από τα εντυπωσιακότερα ρωσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο Εθνικό Ερευνητικό Πανεπιστήμιο "Ανώτατο Εκπαιδευτήριο Οικονομίας" (NIU VSE), πραγματοποιήθηκε, από την 11η μέχρι την 21η Νοεμβρίου 2012 το "7ο Διεθνές Γλωσσικό Φεστιβάλ της Μόσχας" (MLF-7) με τη συμμετοχή 1.400 περίπου ατόμων.

Πρόκειται για σημαντικό θεσμό με παγκόσμια αναγνώριση που επινοήθηκε και πρωτοδιοργανώθηκε από εσπεραντικές οργανώσεις της Ρωσίας, κυρίως από τον "Εσπεραντικό Σύνδεσμο Μόσχας" (MASI), οι οποίες συμμετέχουν πρωταγωνιστικά σε όλες τις τακτικές διοργανώσεις του φεστιβάλ.

Για το λόγο αυτό, το 7ο Γλωσσικό Φεστιβάλ Μόσχας ήταν αφιερωμένο στην 125η επέτειο της διεθνούς γλώσσας Εσπεράντο, για την οποία έγινε πολύς λόγος κατά τη διάρκεια της όλης διοργάνωσης.

Στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, στις αίθουσες διδασκαλίας, διαλέξεων, στα εργαστήρια, στις αίθουσες συναυλιών, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του φεστιβάλ, κυρίως με πλήθος γλωσσολογικών και συναφών διαλέξεων κορυφαίων επιστημόνων, σε 70 διαφορετικές γλώσσες, σε επτά παράλληλα, κατά επιστημονικό πεδίο, προγράμματα, που περιελάμβαναν και τέσσερις εκτενείς παρουσιάσεις της Εσπεράντο από εξέχοντες εσπεραντομαθείς επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Εντυπωσιακό ήταν το εσπεραντικό περίπτερο του φεστιβάλ, που δέχθηκε πλήθος επισκεπτών και μεταξύ των άλλων περιελάμβανε πλούσια έκθεση βιβλίων, κυρίως εσπεραντικών μεταφράσεων λογοτεχνικών έργων από πολλές γλώσσες.

Στις πλούσιες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ, με τις φολκλορικές και άλλες παραστάσεις από πολλές χώρες, με ποικίλα κονσέρτα και μεγάλη, υψηλού επιπέδου τελική συναυλία, μετείχαν και οι Μοσχοβίτες εσπεραντιστές, με χορωδιακή συναυλία και παρουσίαση μονωδιών στην Εσπεράντο από γνωστούς στη χώρα καλλιτέχνες.

Στο τέλος, ο Γερμανός πρέσβης στη Ρωσία, εκ γενετής εσπεραντιστής, Ulrich Brandenburg, έσβησε τα κεράκια (με τους αριθμούς 1,2,5), συμβολίζοντας τα 125 χρόνια της Εσπεράντο.

2012. Μόσχα. 7o Διεθνές Γλωσσολογικό Συνέδριο, αφιερωμένο στα 125 χρόνια της Εσπεράντο, με τη συμμεροχή 1.400 ατόμων (βλ. Άρθρο)