Οι χρήστες της διεθνούς γλώσσας Εσπεράντο εστιάζουν τη φετινή τους καμπάνια στη γλωσσική δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας το σύνθημα “Δικαιοσύνη στην Επικοινωνία”, που είναι και το θέμα του 98ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Εσπεράντο, που θα πραγματοποιηθεί στο περίφημο “Κέντρο Harpa”, στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας από 20 μέχρι 27 Ιουλίου, με αναμενόμενη τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.000 εσπεραντιτών από 50 και πλέον χώρες.

Μετά από τη σχετικά μικρή χρονική περίοδο των 125 χρόνων ζωής της, η Εσπεράντο συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των 100 περισσότερο χρησιμοποιούμενων γλωσσών στον κόσμο μας (από τις 6.800 εν χρήσει γλώσσες), ενώ είναι η 29η περισσότερο χρησιμοποιούμενη στο ηλεκτρονικό εγκυκλοπαιδικό πρόγραμμα Wikipedia, περισσότερο από τη Σουηδική, την Ιαπωνική και άλλες σημαντικές εθνικές γλώσσες.

Η Εσπεράντο είναι μία από τις γλώσσες επιλογής στη Google, στο Skype, στο Firefox, στο Ubuntu όπως και στο Facebook, ενώ προσφάτως προστέθηκε στο “Coogle Translate”, το πρόγραμμα αυτόματης μετάφρασης της Google, και περιλαμβάνεται πλέον στον επίσημο κατάλογο των 64 γλωσσών του. Επίσης, τα τελευταίου τύπου κινητά τηλέφωνα αφής παρέχουν τη δυνατότητα χρήσης τους και στην Εσπεράντο.

Η Εσπεράντο επισήμως διδάσκεται σε 150 πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και σε 600 σχολεία βασικής και μέσης εκπαίδευσης σε 28 χώρες. Διαθέτει πλούσια λογοτεχνία που περιλαμβάνει ήδη περισσότερους από 50.000 τίτλους, ενώ νέες εκδόσεις προστίθενται κάθε εβδομάδα.

Εκτός από τις ραδιοφωνικές εκπομπές από πολλές χώρες, υπάρχει επίσης ο ραδιοσταθμός “Muzaiko” που εκπέμπει επί 24ώρου βάσεως, όπως επίσης και διαδικτυακή τηλεόραση στην Κίνα.

Η πρόοδος της Εσπεράντο, στη διάρκεια της 125χρονης ζωής της, συχνά εμποδίσθηκε, λόγω προκαταλήψεων, από την έλλειψη γνώσης ή πληροφόρησης, από την άγνοια των γεγονότων που την αφορούσαν.

Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Ιωσήφ Στάλιν καταδίωξαν σκληρά όσους μιλούσαν την Εσπεράντο. Και οι δύο αυτοί άνθρωποι χάθηκαν, όμως η Εσπεράντο παρέμεινε, αναπτύχθηκε, εξελίχθηκε και σήμερα, υπηρετώντας τη διανθρώπινη επικοινωνία, χρησιμοποιείται με ζήλο από πολλές χιλιάδες ανθρώπων σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου.

Ο Παγκόσμιος Εσπεραντικός Σύνδεσμος (Universala Esperanto-Asocio) έχει εταιρική σχέση με την UNESCO, τελεί υπό το καθεστώς επισήμων σχέσεων με τον Ο.Η.Ε. όπως επίσης με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Εσπεράντο κάνει δυνατή την μεταξύ των εθνών επικοινωνία, το ουδέτερο και δίκαιο επίπεδο συνομιλίας, την αλληλοκατανόηση και έτσι προστατεύεται το δικαίωμα ύπαρξης των μειονοτικών και ιθαγενών γλωσσών, τοποθετούνται όλες οι γλώσσες σε όμοια, ίση βάση και γίνεται σεβαστός ο πολιτισμός και η γλωσσική διαφορετικότητα των χρηστών τους.