Εκατόν είκοσι πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε, από το δημιουργό της, τον οραματιστή και ανθρωπιστή Πολωνό γιατρό Λάζαρο-Λουδοβίκο Ζάμενχοφ, η «Διεθνής Γλώσσα», που αργότερα ονομάστηκε «Εσπεράντο».

Στόχος του εγχειρήματος εκείνου, που παραμένει αναλλοίωτος μέχρι σήμερα, είναι η, μέσω μιας ουδέτερης, απλής και εύκολης γλώσσας, ισότιμη επικοινωνία μεταξύ αλλογλώσσων σε διεθνές επίπεδο.

Στο διάστημα των τριών τελευταίων δεκαετιών του 1800 και των δύο πρώτων του 1900, γεννήθηκε, άνθισε, καρποφόρησε και εδραιώθηκε το παγκόσμιο γλωσσικό κίνημα του οραματιστή Λ. Λ. Ζάμενχοφ και των πρώτων υποστηρικτών του, δηλαδή η διεθνής εσπεραντική κίνηση, η μεγάλη γλωσσική επανάσταση, που διαρκεί και ολοένα γιγαντώνεται μέχρι και σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα.

Η σταδιακή εξάπλωση της Εσπεράντο, σε παγκόσμιο επίπεδο, προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών διεθνών οργανισμών, οι οποίοι, με την πάροδο του χρόνου, άρχισαν, ο ένας μετά τον άλλο, να ανα-γνωρίζουν επισήμως την προσφορά της Εσπεράντο στην επικοινωνία και αλληλοκατανόηση των λαών, και τη συμβολή της στην υπόθεση της ειρήνης και της βελτίωσης των ανθρωπίνων σχέσεων.

Η Εσπεράντο σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα στο Διαδίκτυο, στον τουρισμό, στη διαφήμιση, στα Μ.Μ.Ε.. Διαθέτει μεγάλη πρωτότυπη λογοτεχνία, ενώ έχει μεταφραστεί σ’ αυτήν σχεδόν όλος ο πλούτος της παγκόσμιας γραμματείας, όλων των εποχών. Χρησιμοποιείται, όλο και περισσότερο, στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στη μουσική. Εκατοντάδες καλλιτέχνες, ηθοποιοί, συνθέτες, τραγουδιστές κατακλύζουν το Διαδίκτυο με τις πρωτότυπες στην Εσπεράντο δημιουργίες τους. Ραδιοφωνικοί σταθμοί από διάφορες χώρες, κυρίως από τη Βραζιλία, την Κίνα, την Κούβα και το Βατικανό εκπέμπουν τακτικά προγράμματα στην Εσπεράντο. Η κινέζικη τηλεόραση εκπέμπει στην Εσπεράντο και πολλά προγράμματά της είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο.

Η Εσπεράντο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Ο πιο γνωστός από τους εκατοντάδες ιστότοπους διδασκαλίας της, ο http://www.lernu.net/ δέχεται καθημερινά 125.000 επισκέψεις και η εσπεραντική έκδοση της Βικιπαίδειας περιλαμβάνει περισσότερα από 155.000 άρθρα και δέχεται 400.000 επισκέψεις καθημερινά.

Μετά από τη σχετικά μικρή περίοδο ζωής της, των 125 ετών της, η Εσπεράντο συγκαταλέγεται σήμερα στις 100 υπέρτερες γλώσσες, μεταξύ των 6.800 που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Είναι η 27η περισσότερο χρησιμοποιούμενη γλώσσα στη Βικιπαίδεια, ενώ είναι γλώσσα επιλογής στη Google, Skype, Firefox, Ubuntu και Facebook.

Ο Παγκόσμιος Εσπεραντικός Σύνδεσμος, μέλος του οποίου είναι από το 1960 και ο Ελληνικός Εσπεραντικός Σύνδεσμος (έτος ίδρυσης 1926), κύριος φορέας σήμερα της οργανωμένης παγκόσμιας εσπεραντικής κίνησης, είναι επίσημα αναγνωρισμένος από τους σημαντικότερους παγκόσμιους και διεθνείς οργανισμούς και μάλιστα έχει προταθεί δύο φορές, το 1987 και το 2008, για το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο οργανισμός αυτός διατηρεί ειδικές συμβουλευτικές σχέσεις με τον Ο.Η.Ε., έχει επίσημο δεσμό στην κατηγορία των επιχειρησιακών σχέσεων με την UNESCO, έχει επίσημες συμβουλευτικές σχέ-σεις με τη UNISEF, τελεί υπό συμμετοχικό καθεστώς με το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, διατηρεί γενικές σχέσεις συνεργασίας με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ και τελεί υπό το επίσημο καθεστώς σχέσης στην κατηγορία Α και στην Τεχνική Επιτροπή του TC37 (Ορολογία και άλλα γλωσσικά εμπεριέχοντα μέσα) με το ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (ISO). Επιπλέον, δραστηριοποιείται για την πληροφόρηση στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ενώ συμμετέχει σε, κατά περίπτωση, διακρατικές και διεθνείς διοργανώσεις και συνδιασκέψεις και είναι μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, κοινού φόρουμ των πανεπιστημίων και των γλωσσικών οργανισμών.