Les germanes Rosell activistes culturals, il·lustrades pedagogues i mestres de català, van ser pioneres de l’esperanto a VNG i estarien contentíssimes de saber que el seu Retrat s’ha presentat el dia internacional de l’esperanto.

També les complauria saber que la llengua internacional no tant sols ha superat les turbulències històriques del segle XX, sinó que s’ha adaptat totalment a la societat xarxa. Si cerquem la paraula esperanto a Google obtenim més de dos milions de resultats: diaris, revistes, llibres i cursos són a internet i també l’enciclopèdia lliure Wikipedia, la distribució Debian de Linux, Le Monde Diplomatique emissores de ràdio, Skrablo, xats, Pasporta Servo, etc. Vinilkosmo edita música en esperanto i la comercialitza per internet.

Només recordar que la proposta de l’esperanto és la de tenir un ús limitat a les relacions internacionals, de manera que faci de pont entre totes les llengües existents i que les preservi pel bé de la diversitat cultural. Així mitjançant l’esperanto es donaria el primer pas per a fer de les relacions internacionals unes relacions normals i llavors cada poble podria desenvolupar-se amb normalitat amb la seva llengua sense l’estrès que representa voler dominar les llengües que ens dominen.

Des d’aquestes línies el meu petit homenatge a les germanes Rosell com a precursores del pensar globalment i actuar localment.

Joan Inglada
Grup d’Esperanto de Vilanova
31 de desembre del 2004 DIARI DE VILANOVA