Els pressupostos de 2013 aturen l’A-27

al MorellA finals de setembre es va fer públic el Projecte de Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2013 segons el qual l’A-27 s’emportava únicament 17 milions d’euros. D’aquests, un total de 16 eren pel tram Tarragona-el Morell
fet que evidenciava que no podria estar acabat pel 2012 tal com s’havia previst mesos enrere. El milió d’euros restant era pel tram el Morell-variant de Valls, mentre que els altres dos trams no estaven pressupostats.

La constatació que el desdoblament de l’A-27 quedaria aturat al Morell va aixecar les crítiques per part de representants polítics i econòmics del Camp de Tarragona. Així el diputat de CiU, Jordi Jané, recordava que la principal funció de l’A-27 era connectar el port de Tarragona amb Lleida i criticava tant el govern del PSOE com el del PP per no haver apostat per aquesta infraestructura.

El 25 d’octubre el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya –format per tretze cambres catalanes- va reclamar a l’Estat la construcció urgent de l’A-27 entre Tarragona i Lleida. Les tretze cambres van signar un “Manifest en favor de l’A-27” en què es reivindicava la importància de la infraestructura pel dinamisme empresarial de Lleida i de les Terres de Ponent en especial pels sectors portuari, químic i turístic. Així mateix es defensava la importància de l’eix viari Tarragona-Sant Sebastià per corregir el disseny radial de la xarxa de carreteres de l’Estat i per comunicar el teixit econòmic del País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya.

El president de la Cambra de Comerç de Tarragona, Albert Abelló, va qualificar els Pressupostos d’”insult” i de falta de respecte a les necessitats del territori. Abelló comparava la baixa dotació pressupostària a l’A-27 amb els 900 milions d’euros destinats a l’autovia Zamora-Benavente i subratllava la necessitat d’invertir en infraestructures “que generin economia productiva”. D’altra banda el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, assegurava que els dubtes sobre el futur de la infraestructura havien provocat que algunes empreses paralitzessin les seves inversions i, fins i tot, que grans firmes amenacessin en marxar del territori. Segons el diari digital delCamp.cat, una de les empreses que s’estava plantejant la deslocalització si no es desdoblava l’N-s40 era la indústria de components de l’automòbil Frape Behr, de Montblanc, que ocupa prop de 1.000 treballadors.

El 21 de desembre el Congrés dels Diputats va aprovar els Pressupostos Generals sense canvis en relació a l’A-27. A finals d’any, les obres es concentraven al tram Tarragona-el Morell –sense data prevista per a la inauguració- mentre seguien encallats el desdoblament fins a Montblanc i l’Estudi informatiu fins a Lleida.