Technisch is het rijtuig op het (inmiddels bijna 20 jaar oude, maar rond 2011 bijgewerkte) IR90 gebaseerd. Wel zijn de balkons aan de uiteinden aangepast, om zo een betere overgang naar de iets hogere rijtuigovergang te bieden. Maar aan één zijde zijn er deuren voor reizigers bij het balkon, daarvoor is er een dienstdeur in het bereik van de keuken. Het rijtuig heeft geen toilet, aan de kant van de keuken is daar een kast met apparaten voor in de plaats gekomen, aan de andere kant (met de rzg.deur) is het blok met WC en bagagerekken helemaal achterwege gelaten. Qua uiterlijk zijn er (op de deur en rijtuigovergang na) nog twee verschillen met het IR90, op de eerste plaats natuurlijk de ramen, die zijn, zoals we dat wel van de MS kennen, perfect aan de inrichting aangepast (in dit geval zowel bij de breedte, als ook bij de afstand). Verder zijn de apparaten onderaan van de zijkant afgedekt. Voor de rest is het, zoals gezegd, eigenlijk een IR90 4e serie. Wel kan het zijn, dat er misschien bij de besturing van de deuren etc. wat andere systemen in komen. De NSS is immers bedoeld als rijtuig, dat tussen alle verschillende soorten stammen gegooid kan worden, en dan is een GLC*-uitrusting tamelijk overbodig.
Van binnen is er natuurlijk een grote keuken, voor het echte kookwerk. In het rijtuig wordt men bediend, maar er is ook een bar aan het uiteinde van de keuken.
In het midden van het rijtuig zijn er twee ronde tafels van normale hoogte, met aan de ene kant banken, en aan de andere kant eenvoudige stoelen eromheen.
Dit gedeelte wordt met twee hoge tafels zonder stoelen, en een glaswand gescheiden van het gedeelte met normale banken, waarvan er vier voor vier, en vier voor twee personen zijn.
In het interieur is er gebruik gemaakt van licht hout, en zwart stof. De hardere stoelen aan de ronde tafels zijn donkergrijs. Bij de normale restauranttafels is gebruik gemaakt van zwartgeverfd hout, waar de structuur dus nog van te zien is. De wanden zijn (vooralsnog) in het grijs gehouden, zoals ook in het IR90.

Er worden nu eerst twee prototypes afgeleverd. Deze zullen dan een omloop krijgen, waarbij zij in de lijnen De Sugter, De Zeeder, De Westerlijn, De Gekken, De Lammerzwajn, De Illiker, De Wagterlijn en de Hoofdroute I getest worden. Dit zijn voornamelijk lijnen, waar er lange stukken tussen (grote) stations zitten. Met deze omlopen komen de rijtuigen tijdens de testfase al bijna door heel Mïkcútë.
De rijtuigen hebben als nummer 950 gekregen, de prototypes zijn daarbij 950-0.


*vergelijkbaar met 'treinstelmodus ICR'