Juni, de maand ná het literatuurexamen, en voor de proefwerkweek… het was tijd voor Taaldorp, waar de leerlingen van de lagere jaarlagen het Frans in dagelijkse situaties mogen oefenen… bijvoorbeeld in gesprekken met de conducteur van de SNCF.
De vijfde klas naderde zijn einde, ik besloot eens te gaan aftellen met foto’s. Van 14 blokjes chocolade, 7 filmkokers naar één stempel.
Zo aan het eind van het jaar waren er ook weer eens wat vrije weekenden, waar ik onderweg met de trein wat foto’s maakte. Ook hadden we in deze weken (immers na de CSE van de zesdejaars) de ‘potluck’ van de schoolkrant Binden&Bouwen. Thuis experimenteerde ik ook nog wat op de zolder, en aan het raam van mijn kamer (zonsondergang, regen). Nu er proefwerkweek was, wat in principe niet meer is dan een uurtje per dag even wat goede antwoorden op papier kwakken, vooral op de laatste dag (Duits-leesvaardigheid), nam ik de camera wel eens mee, en ging ik ook wel eens ’s middags naar het zonnige station van Schinnen, waar toen o.a. de serie Schaduwgespiegel ontstond, en waar ik af en toe kon genieten van SGM, Plan V’s zag langsrijden, en af en toe gestoord werd door zo’n domme VIRM.
Ook op 19 Juni was ik met de trein in Heerlen, nadat ik een mededeling voor Gijs had geschreven, en uiteraard wel een reden kon bedenken om langs De Greppel te gaan op 19 Juni.
Op de vrijdagmiddagen kwam Gijs ook weer eens langs, en gingen we eens de films die ik van mijn oom had gekregen, verbruiken, achter in de wei. We maakten wat analoge foto’s in de groentetuin en bij de geit. In de wei maakte Gijs nog een digitale reeks zelfportretten. Ook ’s nachts maakten wij nog wat foto’s… van hem, en van de Courgetteplant.
Voor mijn moeder maakte ik nog een foto, waarop het bewijs te zien is, dat het mogelijk is, om twee auto’s achter elkaar op één oprit te zetten, en ook de eerste schets van het nog niet gepubliceerde valentijnsdaglogo van de Miksutettse Post, enigszins geïnspireerd door de video van de SNCF, werd in juni 2013 gemaakt.
Op 20 juni vierde de camera zijn eerste verjaardag, en op een van de laatste dagen van de maand kreeg ik de donkere kamer van mijn oom.