(ok, ik heb me een beetje laten "inspireren" door die Nederlandse folder, maar dat vind ik bij zo-iets nog niet zo'n grote ramp)

De sirene (onderdeel van het "Volksalarm", dat momenteel beheerd wordt door een onderdeel van het klaboraan dat dus ook "Volksalarm" heet) is in Mïkcútë redelijk wijd verbreid, en dient daar voor de waarschuwing van IEDEREEN, niet zoals in Nederland alleen voor wie buiten is. Vroeger waren er twee systemen: een landelijk systeem ("Volksalarm") met HLS en een netwerk van lokale sirenes, onderhouden door de districten. Inmiddels zijn alle sirenes van Volksalarm. Sirenes van Volksalarm mogen niet gebruikt worden voor bijvoorbeeld het oproepen van de brandweer, deze functie is dus gelukkig komen te vervallen, toen alle sirenes naar Volksalarm overgingen. Misschien interessant, het zelf bedrijven van een (dergelijke) sirene danwel het produceren van geluiden, die hiermee verwisseld kunnen worden is behoorlijk strafbaar.

Deze sirenes worden 2 à 4 keer per jaar getest:
  • Op 29 februari (deze test vindt dus maar eens in de 4 jaar plaats) wordt een rampoefening uitgevoerd, hierbij maken de sirenes een afwijkend geluid, maar men moet hierbij de instructies volgen, die gelden als de sirene normaal zou afgaan. Deze oefening kan op elk moment van de dag plaatsvinden.
  • Op 1 juli om 0:00 (dus middernacht :p) wordt de Volksalarm-Functionaliteittest uitgevoerd. Deze test duurt een aantal minuten, en hierbij maken alle sirenes een verscheidenheid aan tonen (dit wordt overigens ingeleid door een constante toon van 15 seconden op volle kracht), om te testen of zij nog naar behoren werken. Bovendien wordt via de andere kanalen (Teletekst, GSM etc.) een uitgebreid testbericht uitgezonden. Ambtenaren van Volksalarm controleren of alles werkte.
  • Op 12 augustus om 11:30 kan eventueel een extra test worden uitgevoerd, als dit naar aanleiding van de resultaten van die van 1 juli nodig blijkt te zijn. Mocht deze test uitgevoerd worden, wordt de bevolking hier uitgebreid over geinformeerd.
  • Op 21 december om 19.54 wordt de Volksalarm-Signaaldekkingstest uitgevoerd. Hierbij loeien (of zoals men het in Mïkcútë noemt 'blazen') alle sirenes tweemaal achter elkaar een halve minuut lang op volle kracht. Vervolgens zijn de HLS nog een halve minuut langer te horen. Iedereen krijg een formulier, waarop ingevuld moet worden waar men zich op dat moment bevond, en of en hoe men het signaal waarnam. De ambtenaren van Volksalarm verrichten tijdens deze test metingen.