Benvolguda Pilar,

Només entrar a la teva web, queda palès el teu coneixement de la realitat del país, veient que entre el ventall de llengües entre les que podem triar llegir-te, no hi és l'occità d'Aran, llengua oficial a tot Catalunya i parlada a Occitània, vall d'Aran inclosa. Intueixo, doncs, que malgrat el teu amor cap a la natura, el Pirineu i els ossos; segurament hauràs visitat la vall d'Aran menystenint-ne la realitat lingüística i cultural de les persones que hi viuen tot i que en parlis com a part del teu país.

He decidit a escriure't per mostrar-te la meva més enèrgica repulsa a la teva manera de fer i sobretot a la teva manca de respecte cap a tot un poble.

Sincerament he de reconèixer que mai no m'has agradat. Mai no m'ha agradat la teva manera de fer que jo considero incoherent, demagògica i perversa. Menys encara quan sempre defenses els mateixos principis que jo comparteixo, amb aquestes maneres. Tanmateix, és una qüestió d'opinió i cal respectar, evidentment.

M'ha empès a escriure't, sentir les teves darreres intervencions als matins de TV3, sobretot avui dimecres dia 29 d'octubre de 2008. Crec que t'has excedit i has ultrapassat els límits del respecte. No has deixat parlar i te n'has fotut de la voluntat d'un poble.

No m'agraden els caçadors. No m'agrada qui mata animals ni m'agrada qui mata persones ni que siguin ciutadans de Palestina (i ja saps a què em refereixo).

Sobre el debat de l'ós, crec que una mica d'humiltat no t'hagués fet cap mal. No es tracta d'enfrontar-se als caçadors sinó de respectar l'opinió dels aranesos. Si bé el debat ja estava en inferoritat de condicions (tu podies parlar en la teva llengua materna, els aranesos no), no has deixat parlar, has tallat constantment, has perdut els papers, i has acabat faltant el respecte a tots els habitants de la vall d'Aran, generalitzant (sabent com saps que la generalització és el primer pas cap al discurs racista). Crec que has perdut els papers i n'has dit de l'alçada d'un campanar. Espero i desitjo que la ciutadania d'Aran reaccioni al mateix temps que m'agradaria prenguessis consciència de la magnitud de les teves paraules en contra de tot un poble.

Jo parlaré del que no conec, ara bé, quan hi ha vides humanes en perill, crec que és primordial respectar la voluntat dels que habiten el lloc, no la dels que només s'hi passegen per vacances. I és que fins i tot has tingut la barra d'afirmar que vols anar a passejar-te per llur país quan et roti, que el vols com a tu et sembla que ha de ser, independentment del què en pensin els que no s'hi passegen sinó que hi viuen.

M'agradaria que reflexionessis i demanessis disculpes, tot i que en tinc poques esperances. De totes maneres, t'agraeixo de tot cor que tinguis aquest espai a internet, per a donar-nos la oportunitat a expressar-te el nostre pensament.

Amb respecte,

Ferriòl Macip i Bonet

redactor-presentador de l'informatiu en occità d'Aran a Barcelona TV