Az eszperantó nyelv abból a célból lett megalkotva, hogy megkönnyítse a népek közötti kommunikációt az egész világon.

Több mint egy évszázados gyakorlati használata alatt egy élő nyelvvé fejlődött, amely képes kifejezni az emberi gondolat minden árnyalatát.

Az eszperantó egy semleges nemzetközi nyelv, mert az egész emberiségé: Lehetővé teszi minden emberi lénynek, bármilyen is legyen a származása, a környezete, vagy a korosztálya, hogy kommunikálni tudjon más anyanyelvű emberekkel, anélkül, hogy egy meg nem nevezett kulturális, politikai, vallási vagy gazdasági hegemóniára utalna.

Az eszperantót megtanulva más szemmel látjuk majd a világot. Az “eszperantisták”, azok, akik ezt a nyelvet beszélik, a nemzetközi nyelv ismeretével közvetlen kapcsolatot tudnak létesíteni más országbeli emberekkel, anélkül, hogy különösebben korlátoznák magukat egy országra vagy egy ország-csoportra. Igazi cserelátogatások alakulnak ki. Mindenki gazdagabbá gyarapodik a kölcsönös egymással való érintkezés folyamán, felfedezve egymás kultúráját.

Ma, sok száz helyi szövetség, nemzeti és nemzetközi, még könnyebbé teszi az eszperantó nyelv gyakorlását (folyóiratok, zene...), ismertségét és annak tanítását. Öt földrészre kiterjedve, egy ún. barátsági hálózatot alkotnak, amely a nehézségek nélküli megértésen alapul (egy olyan hálózat, amely pl. ingyenes elszállásolást biztosít magánszemélynél...).

Tanuld meg az eszperantót, hogy te is könnyebben elérd a világot!

Eszperantó az Interneten:

Eszperantó tanfolyam: http://www.cursodeesperanto.com.br

Brazil Eszperantó Liga: http://www.esperanto.org.br

Egyetemes Eszperantó Szövetség: http://www.uea.org

Többnyelvű tájékoztató az eszperantóról: http://www.esperanto.net

Magrar Esperantó-Szövetség: http://www.c3.hu/~esperantohea/mesz.htm

Kulturális Eszperantó-Szövetség: http://www.esperanto.hu/