Τι είναι η Εσπεράντο;

 

Η Εσπεράντο είναι γλώσσα που δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο.

 

Σημαντικότερα χαρακτηριστικά της Εσπεράντο

 

Διεθνής: Η Εσπεράντο διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά έθνη όταν δεν έχουν κοινή μητρική γλώσσα.

Ουδέτερη: Δεν ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένο λαό ή χώρα και γι’ αυτό λειτουργεί ως ουδέτερη γλώσσα.

Ισότιμη: Όταν χρησιμοποιεί κανείς την Εσπεράντο, νοιώθει ισότιμος με το συνομιλητή του από γλωσσικής απόψεως παρά αν χρησιμοποιεί οποιαδήποτε εθνική γλώσσα (π.χ. αγγλικά) για να μιλήσει με κάποιον που έχει την εθνική αυτή γλώσσα ως μητρική.

Εύκολη: Χάρη στη δομή και τα συστατικά στοιχεία της γλώσσας, είναι συνήθως πολύ πιο εύκολο να μάθει κανείς Εσπεράντο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη εθνική γλώσσα.

Ζωντανή: Η Εσπεράντο εξελίσσεται και ζει όπως όλες οι άλλες γλώσσες και, έτσι, μπορεί να εκφράσει κάθε πλευρά της ανθρώπινης σκέψης και των συναισθημάτων.

 

Η ιδέα της Εσπεράντο

 

Η βασική ιδέα της Εσπεράντο βασίζεται στην ανοχή και το σεβασμό μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς. Η επικοινωνία, βέβαια, είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της αλληλοκατανόησης και, αν η επικοινωνία διευκολύνεται από μια διεθνή γλώσσα, αυτό συμβάλλει στην εμπέδωση της αίσθησης ότι οι συνομιλητές «συναντιούνται» επί ίσοις όροις και σέβονται ο ένας τον άλλον.

 

Η ιστορία της Εσπεράντο

 

Η αρχή

 

Η Εσπεράντο προτάθηκε από το Λουδοβίκο Ζάμενχωφ στο τέλος του 19ου αιώνα μέσω ενός βιβλίου που επιγραφόταν Lingvo Internacia (Διεθνής Γλώσσα). Αρκετοί άνθρωποι που επιθυμούσαν να έχουν διεθνείς επαφές άρχισαν να μαθαίνουν και να χρησιμοποιούν τη γλώσσα αυτή. Έτσι, η Εσπεράντο «γεννήθηκε» πάνω στη γη. Με τον καιρό, σταθεροποιήθηκε και εξελίχθηκε γλωσσικά καθώς έγινε αποδεκτή και αγαπήθηκε από ανθρώπους σε πολλές χώρες του κόσμου.

 

Ο πρώτος αιώνας

 

Ο Ζάμενχωφ παρουσίασε τη γλώσσα το 1887 και κατά τη διάρκεια των πρώτων εκατό χρόνων της ζωής της διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Η βασικές αρχές της γραμματικής, της σύνθεσης των λέξεων, και της προφοράς της δεν άλλαξαν αλλά η σημασία κάποιων λέξεων μεταβλήθηκε ενώ ταυτόχρονα πολλές καινούριες λεκτικές ρίζες εμπλούτισαν την Εσπεράντο. Εκατό χρόνια δεν είναι πολύς καιρός για μια γλώσσα! Αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη μάθει και χρησιμοποιούν την Εσπεράντο, συμβάλλοντας στη φυσική της εξέλιξη.

 

Η χρήση της Εσπεράντο

 

Στα ταξίδια

 

Είναι πολύ ενδιαφέρον να ταξιδεύει κανείς χρησιμοποιώντας την Εσπεράντο. Υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας στα σπίτια Εσπεραντιστών (συχνά δωρεάν) και, έτσι, μπορεί να γνωρίσει τη χώρα ή την περιοχή που επισκέπτεται εκ των έσω. Κάθε χρόνο εκδίδεται ένα βιβλίο που επιγράφεται Passporta Servo (Υπηρεσία Διαβατηρίου) το οποίο περιέχει διευθύνσεις όπου μπορεί κανείς να φιλοξενηθεί σε πάνω από 80 χώρες.

 

Διεθνείς συναντήσεις

 

Διαφόρων ειδών τακτικές συναντήσεις λαμβάνουν χώρα στην Εσπεράντο. Μερικά παραδείγματα είναι: το Διεθνές Συνέδριο Νεολαίας (συνάντηση περίπου 400 νέων), Διαδικτυακά Εσπεραντικά Σεμινάρια (σεμινάρια σχετικά με θέματα διαδικτύου), το Παγκόσμιο Συνέδριο (η πιο μεγάλη συνάντηση στην οποία συνήθως συμμετέχουν πάνω από 1500 άτομα) και το Διεθνές Σεμινάριο (μεγάλη πρωτοχρονιάτικη γιορτή στη Γερμανία).

 

Στο διαδίκτυο

 

Αν σας αρέσει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, τότε θα έχετε την ευκαιρία να επικοινωνείτε με άλλους Εσπεραντιστές για ποικίλα θέματα. Στην πραγματικότητα, το διαδίκτυο και η Εσπεράντο είναι απόλυτα συμβατά.

 

Πολιτισμός

 

Μουσική, λογοτεχνία, θεατρικά έργα κλπ. έχουν μεταφραστεί ή εξ ολοκλήρου δημιουργηθεί στην Εσπεράντο. Πολλά από αυτά διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

 

Η Εσπεράντο στο διαδίκτυο:

 

Η Εσπεράντο στην Ελλάδα: http://www.esperanto.gr

Παγκόσμια Εσπεραντική Ένωση: www.uea.org

Πολύγλωσσο Εσπεραντικό Κέντρο Πληροφοριών: www.esperanto.net

Μαθαίνοντας Εσπεράντο: http://www.lernu.net

Εσπεραντική Μουσική: http://www.vinilkosmo.com

Εσπεραντική Λογοτεχνία: http://www.esperanto.se/eLibrejo/index.html