La [*|.....| originalo estas publikigita ĉe Rúbies 2, la malkovro

Després d'algunes excursions i exploracions per al zona del Montsec, un amic meu m'acompanyà en cotxe fins al aleshores desconegut poble de Rúbies. L'enamorament va ser immediat. Rúbies gaudeix d'una situació privilegiada en una altitud mitja, per una part protegit dels vents gràcies a les parets rocoses que l'envolten i, per altra part, gaudeix d'una balconada natural a les valls i muntanyes properes. Posseeix una font natural a tocar del mateix poble. Cal fer esment que Rúbies va quedar despoblat voltant de 1960, quan tots els seus habitants van migrar a altres pobles i ciutats, on la vida era menys dura i ferragosa.

Quan vaig arribar al poble, encara eren ben visibles els contorns dels antics camps de conreu i de les construccions destinades als homes i al bestiar. No gaire més avall del brollador de la font, l'aigua circula sinuosament formant petites basses naturals. Pels voltants d'aquestes basses els meus amics i jo vam tenir l'oportunitat de practicar el nudisme tot submergint-nos en els improvissats "jakuzzis".

Les cases es trobaven en diferents estas de deteriorament (cap d'elles veritablemant habitable). La primera nit vam optar per dormir a l'esglèsia, una edificació petita però la més ben conservada en comparació amb les altres. Vam constatar que molts excursionistes feien el mateix. De tota manera, quan vaig decidir que m'havia d'instal·lar en algún lloc, em vaig decantar per plantar una tenda en algún lloc adient (això passava en primavera). En aquell moment m'acompanyava el meu amic Joaquim, quasi tan entusiasmat com jo amb l'aventura, o més. D'ell era el cotxe amb el que podiem comptar per tot el que feia a transport de material indispensable: tenda, matalàs, aliments, garrafes, eines, etc. En Joaquim era un pou inesgotable de suggeriments i propostes. D'ell va ser la idea de fer un rebost excavat en una paret argilosa a prop del riuet per tal de conservar i protegir els aliments. no cal dir que no hi faltaven "gorrons" com ara guineus, senglars, ratolins de camp i altres bestioles. Continuarà.