Deze documentaire vond ik bijzonder verhelderend. Ik wist wel ongeveer welke richting ik op moest denken wat betreft brand design maar dat je zo gemanipuleerd wordt door de dames en heren reclame makers/ontwerpers en producenten is toch wel confronterend.

Er wordt een behoefte gecreëerd voor een product. Er wordt ons een soort bestaansrecht aangepraat ook al gaat het hierbij om de groots mogelijk onzin. Dit 'gevoel/behoefte' wordt op de markt gezet. Mensen pikken dat op en gaan er over praten. Als maar genoeg mensen er over praten zal het wel belangrijk en waar zijn.... en zie daar......het product is geboren en heeft bestaansrecht gekregen. Ter gelijke tijd vind ik het schokkend maar ook heel fascinerend.

Hoe werken die mechanisme denk ik dan. Ook daar kregen we een duidelijk antwoord op in deze documentaire. Mensen hebben enorme behoefte aan een nieuwe invulling van hun identiteit. Hoe onderscheid ik mij van de massa? Blijkbaar geen eenvoudige klus. Vroeger hoefde je niet met die vragen bezig te houden. Dan ontleende je je identiteit aan het beroep van je vader of welke religie je ouders aanhingen of je uit een dorp of stad kwam. Nu creëren we onze eigen identiteit met........merken.

Toch vraag ik mij inmiddels af in welke mate ikzelf beïnvloedbaar ben. Ik dacht dat ik me altijd redelijk neutraal opstelde wat betreft merken en dat ik daar een weloverwogen 'eigen' keuze in in kon maken, onder mijn eigen definities over mooi, goed en voordelig. Ik besef meer en meer, na het zien van deze documentaire, dat je je daar nauwelijks meer aan kunt onttrekken aan beïnvloeding van sprookjesvertellers en luchtballon blazers.