We kregen in onze 2e les van RE-Design een film te zien over 'Brand Design'. Van tevoren moest je voor jezelf bedenken wat Brand Design voor jou betekent en wat je daarover in de film zou kunnen verwachten. Ik dacht dat je de ontwikkeling (van begin tot eind) van een bepaald merk zou gaan zien.

Achteraf heb ik daar wel redelijk gelijk in gekregen, maar de film ging wel een stuk verder dan dat. Wat mij vooral opviel is hoe de merken zo verschillend kunnen zijn. Het ene merk is wil zich onderscheiden voor 1 specifieke doelgroep: de skaters, het merk 'Do' liet zich vanzelf vormen en Swatch was weer voor een heel breed publiek bedoeld.

Je ziet heel duidelijk in de film dat bepaalde merken als Nike, DKNY, Armani et cetera meer een modeverschijnsel zijn en mensen de kleren en assesoires dragen omdat het meer een lifestyle is dan dat ze het echt mooi vinden. Je kiest bewust voor het merk, omdat het merk jou maakt. Ik ben toch Nike? Anders hoor je er toch niet bij! Opvallend was bijvoorbeeld een jongen die een onderbroek van Armani had en zei: Armani is een homo, maar dan ben ik toch nog geen homo als ik iets van hem draag? Hiermee werd toch echt een duidelijk voorbeeld gegeven dat iemand iets koop voor de naam van het merk, omdat het merk een lifestyle is. Hij wilde toch liever niet als homo gezien worden en zou hij anders dan niet meer voor Armani kiezen?

Wat mij ook opviel is dat bijvoorbeeld dat skateboardmerk niet groter wilde worden dan dat ze al waren. Ze konden wel voor 'the big money' gaan, maar daar zouden ze zelf niet gelukkiger van worden en hun doelgroep al helemaal niet. Ze kozen bewust ervoor niet groter te worden, want dit zou het merk schaden. En het merk 'Do' was bezig met naamsbekendheid te krijgen en liet zich vormen door het publiek. Je ziet dat daar gewoon 2 creatievelingen bezig zijn en plezier hebben in hun vak en (nog) niet uit zijn op het grote geld. Swatch daarentegen wel, maar die heeft het zo aangepakt door horloges te ontwikkelen die voor iedereen betaalbaar en draagbaar is. Uiteindelijk gaan ze daar wel voor het grote geld.

Zo zie je dat merken zich op verschillende manier op de markt zetten. Een klein merk dat klein wil blijven, een klein merk dat groot wil worden en een merk dat van klein naar heel groot is gegaan. De uitstraling is heel erg van belang en er moet goed naar de doelgroep geluisterd worden. Ik vond het een boeiende film en een die nog leerzaam is ook!