Aangezien ik morgen of overmorgen mijn pas aangeschafte fotocamera krijg, ben ik nadat ik weer beter ben (sinds afgelopen maandag) weer verder gegaan met de oefeningen voor de opdracht 'Merk-IK'. Hier staat het logo voor het 'Merk-IK' centraal en om tot een goed concept te komen is de LeaLea-methode handig om te begruiken (zie: http://www.lealea.net/blog/comments/the-art-of-self-branding-part-one/)

Vraag een tiental goede relaties om jou te beschrijven in 3 bijvoeglijke naamwoorden. Ik had 2 weken geleden, vlak voordag ik ziek werd, deze vraag al naar 12 goede relaties gestuurd. Ik kreeg 11 reacties terug en zodoende weet je dat dit dan ook goede relaties zijn! Maar nu dan de resultaten van de 11 personen die ik heb gemaild:

Naam

Relatie

Hoe lang ken je deze persoon?

Bijvoeglijk naamwoord

Jan

Vader

Mijn hele leven

Behulpzaam Vasthoudend
Eerlijk

Ria

Moeder

Mijn hele leven

Lief
Spontaan Hulpvaardig

Manon

Zus

Mijn hele leven

Lief
Huiselijk
Sociaal

Aniek

Zusje

+/- 21 jaar

Energiek
Levendig
Spontaan

Peter

Beste vriend

+/- 12 jaar

Vrolijk
Loyaal
Humoristisch

Alwin

Goede vriend

+/- 12 jaar

Energiek
Levendig
Boeiend

Victor

Vriend van mijn zus

+/- 4 jaar

Grappig
Fantasierijk Eigenwijs

Wouter

Vriend van mijn zusje

+/- 2 jaar

Oprecht
Behulpzaam Ambitieus

Bob

Collega/vriend

+/- 7 jaar

Humoristisch Vriendelijk
Lief

Ellen

Collega

+/- 7 jaar

Vriendelijk Meelevend
Behulpzaam

Anita

Collega

+/- 7 jaar

Lief
Charmeur
Spontaan

Camiel

Voetbalmaatje

+/- 5 jaar

Zelfverzekerd
Attent
Sociaal


De meeste uitkomsten waren voor mij niet verbazingwekkend, want ik ga veel met deze mensen om. De meesten zie en spreek ik zo'n 2 tot 5 keer in de week, dus daar bouw je dan een goede band mee op. Als je zelf eerlijk bent, krijg je ook eerlijke mensen om je heen. Deze mensen hebben dit ook al wel eerder naar me uitgesproken en ook denk ik dat ik mezelf aardig goed ken. Dus de meeste bijvoeglijke naamwoorden waren geen verrassing voor me.

Van tevoren had ik zelf een lijstje met eigenschappen opgesteld zowel positief als negatief:

  • Positief: Spontaan, vriendelijk, behulpzaam, sociaal, netjes
  • Negatief: Eigenwijs, druk, dromerig, beetje luiDe top 3 van mijn eigenschappen van de 11 personen is:

  1. Sociaal (behulpzaam/attent) - 7x
  2. Vriendelijk/lief - 5x
  3. Humoristisch - 3x

Verder kwamen deze eigenschappen ook 1 of 2 keer voor: spontaan, energiek, eerlijk, zelfverzekerd, charmeur, loyaal, vrolijk, fantasierijk en huiselijk.

Conclusie:
Het leuke is dat er eigenlijk geen onderscheid te maken is tussen familie die ik mijn hele leven al ken of collega's/vrienden die ik veel minder lang ken. In beide groepen komen deze 3 eigenschappen terug. Dus blijkbaar ben ik gewoon mezelf bij wie ik dan ook ben. Ik vind het belangrijk om te zijn wie je bent en je niet anders voor te doen. Blijkbaar lukt dit me toch aardig goed. Ik vind dat deze oefening mij meer bevestigd dan dat er eigenlijk iets nieuws voor mij uitkomt. Maar ook dat is belangrijk, want zo weet je wel dat het beeld dat je van jezelf hebt klopt.