20080625.jpg e5.jpg e15.jpg

Voorbeeld 1, simulator; Iedereen kent de virtuele auto stimulatoren of vliegtuig stimulatoren wel. Hierin kan geoefend en getraind worden voor het echte werk in een auto of vliegtuig. Een piloot moet bijvoorbeeld eerst een x aantal uren in een simulator geoefend hebben voor hij echt in een vliegtuig mag stappen en mag gaan vliegen. Dit voorbeeld laat ook een simulator zien maar dan voor iets heel anders, namelijk graafmachines. Hiermee moet ook geoefend en getraind worden en aangezien dit in de praktijk nog wel een lastig kan zijn is het daarom mogelijk om eerst in een dergelijke simulator te oefenen voordat er in een echte machine aan het werk gegaan kan worden.

VR Photo pointing.jpg

Voorbeeld 2, virtuele omgeving; Het 2e voorbeeld van een immersive space is een systeem waarmee je als gebruiker in een virtuele omgeving kunt bevinden. Het werk met een soort van bril en tal van sensoren. De bewegingen die jij als gebruiker maakt zullen hetzelfde zijn als die van het poppetje die je in je bril ziet. Dit kunnen bijvoorbeeld handbewegingen of bewegingen met het hoofd zijn. Tevens is het op deze manier mogelijk om in een omgeving te bewegen die totaal verschillend is van de wereld waarin je zelf bent.twister-360-3d-display

Voorbeeld 3, 360 graden draaiend 3D display (TWISTER). Dit beeldscherm is gemaakt om voor face-to-face communicatie mogelijk te maken tussen mensen die zich op totaal verschillende plekken bevinden. Met behulp van dit systeem kunnen ze communiceren alsof ze zich in dezelfde omgeving bevinden. Alles in deze omgeving is dan ook in 3D. Het maakt gebruik van een cilindervormig beeldscherm met meer dan 50.000 LED lichtjes. Het beeld draait met 1,6 keer rond in elke seconde en laat aan beide ogen een ander beeld zien, wat zorgt voor een 3D illusie. Op dit moment kun je alleen beelden bekijken van vooraf opgenomen omgeving, en mensen zijn bezig met het plaatsen camera’s zodat een 3D opname gemaakt kan worden van de persoon die zich in het systeem bevind.