Praktijkoefening A: Black box

Visualiseer deze vier eigenschappen in een compositie van zwarte vierkantjes. Experimenteer ermee (minimaal vijf schetsen per begrip). Werk de beste compositie uit in photoshop.

De blackbox oefening, waar begin je mee, hoe maak ik iets duidelijk met alleen blokjes?

Thinker copy Nummer 1; "Thinker"

Als eerste opvallende eigenschap heb ik voor thinker gekozen. Deze herken ik toch wel goed in mezelf. Ik denk vaak goed na voor ik iets doe en overweeg de verschillende mogelijkheden goed voor ik een beslissing neem. Om dit uit te beelden heb ik voor veel blokjes gekozen. Allemaal verschillend van formaat. Elk van die blokjes moet een soort van informatie verbeelden die helpen om de uiteindelijke keuze, het grote blok linksonder, te komen. Hierin vorm zich een soort 'weg' naar de conclusie. Beide wegen en dus 'ideen' komen uit op hetzelfde blokje. De blokjes die afwijken van de lijn zijn zaken die je ook overweegt maar uiteindelijk toch niet kiest.

Listener copy Nummer 2; "Listener"

Als tweede opvallende eigenschap het ik gekozen voor listener. Hierin herken ik mezelf omdat ik goed kan luisteren naar andere mensen. Ik ben geïntresseerd in wat mensen te vertellen hebben en wil daar naar luisteren. In de afbeelding heb ik een groot blokje links geplaatst. Dit moet ik voorstellen, de twee bokjes aan het uiteinde van de 'lijnen' van blokjes zijn de mensen die wat te vertellen hebben. De 'lijn' van blokje stelt de informatie of verhaal voor dat ze te vertellen hebben en dat gaat dus richting mij als luisteraar.

Creative copy Nummer 3; "Creative"

Als derde eigenschap waar ik mezelf in herken heb ik gekozen voor creative. Ik vind mezel ook soms wel aardig creatief in de vorm van iets kunnen bedenken en makkelijk op een alternatief kan komen als het niet werkt. Ook met bijvoorbeeld photoshop en tekenen vind ik mezelf wel creatief. Ik bedenk vaak dingen waar anderen niet op zullen komen. In de afbeelding heb ik een soort van vraagteken met blokjes gemaakt wat een opdracht of vraag voorstelt. Daarnaast heb ik met veel vierkantjes een soort doolhof gemaakt waar je snel door moet komen om verder te komen. Je zult creatief moeten zijn om er zijn je weg te vinden.

Perfectionism copy Nummer 4; "Perfectionism"

Als laatste maar zeker niet minst belangrijke eigenschap heb ik voor perfectionism gekozen. Ik herken mezelf hierin omdat ik alles wat ik doe zo goed mkelijk wil doen. Het maakt dan meestal niet uit of het wel hoeft maar dat wil nu eenmaal van mezelf uit al doen. Om dit te visualiseren heb ik voor heel wat vierkantjes gekozen die precies in elkaar passen. Eigenlijk heb ik op deze manier niet aan de opdracht voldaan omdat ik ook witte vierkanten gebruikt heb in plaats van zwarte. Alles in perfect in verhouding en door het iets scheef te zetten geeft het toch een hoogstaander uiterlijk te geven.