Documentaire uit “Rooksignalen uit de nieuwe wereld”. VPRO, 1998.

Voor mij was het een heel leerzame documentaire, omdat ik op het gebied van Brand design nog helemaal “blanco” ben. Wat heb ik opgepikt:
Een merk moet dynamisch zijn en identiteit hebben
Merkidentiteit is voor mensen ook hun lifestyle-identiteit.
Geloof of politieke richting zijn geen identiteit meer zoals vroeger. Vroeger hoorde je je hele leven bij een bepaalde richting, nu kun je deel uitmaken van verschillende groepen.
Mensen die bepaalde producten kopen, kleding dragen,en autorijden horen bij een “lifestyle-stam”, in het engels ”styletribe”. Je moet dan ook aan alle kenmerken voldoen, anders hoor je er niet meer bij (stijlfascisme).
Jongeren niet aanspreken als jongeren, maar op lifestyle. Ze willen ergens bij horen. Bv skaters.
Gebrek aan authenciteit is een afknapper voor jongeren.
Verlies niet je geloofwaardigheid bij de klanten.

Ik heb nooit geweten dat er eerst een merk kan ontstaan voordat er een product is.
Er worden algemene merken ontworpen waar nog geen producten bij horen. (Voorbeeld “Do”.)
Dan mensen er bij zoeken die bij dat merk horen. Dan producten erbij. Merken lijken op mensen.
Spent-tainmet/koop-musement om informatie over je klanten te krijgen. Bijvoorbeeld een winkel openen waar niet gekocht kan worden, maar alleen maar geprobeerd. Klanten vertellen hun ervaringen, waar de producent, designer, het merk dan zijn voordeel mee kan doen.

N.B. Buzz marketing is hier ook op gebaseerd: buzzers testen nieuwe producten en worden aangespoord daar met anderen over te praten. Ze hoeven niet te betalen voor de producten.
De enige vergoeding die ze krijgen is dat ze de producten mogen houden. Er is terugkoppeling naar de maker van het product: de buzzer geeft zijn mening over het product en ook de mening van de mensen met wie over het product is gesproken.

Lifestyles ontstaan op straatniveau. Creativiteit van je publiek, van de straat benutten. Interactief. Zorgen dat jongeren het merk ook op de langere termijn bekijken, bv als mogelijke werkgever voor later.

Een merk is een ijsberg: onder het merk, logo zit nog een hele wereld. Klopt met wat ik gelezen heb in “Als jij een merk zou zijn.”
Merk staat voor waarden en normen.

Nou, het is een heel verhaal geworden op de vrijdagmorgen. Mijn indrukken zijn nog vers!