Gerard Joling werd op 29 april 1960 geboren in Alkmaar en groeide op in Schagen. In 1985 brak hij dankzij de Soundmixshow van Henny Huisman door als artiest. Vanaf jaren '90 verschoof Joling het accent langzaam van zang naar presentatie, en tegenwoordig is Joling ook nog eens een zeer populair merk.

Vanaf oktober 2005 ging Joling samen met zijn goede vriend en collega-zanger Gordon het tv programma Joling & Gordon Over De Vloer presenteren. Dit programma, waarvan drie seizoenen zijn verschenen, werd een groot succes. Zeer bekende uitspraken als ‘Maak me Gek’, ‘ik heb er geen kracht meer voor’, ‘Met gierende banden’ en ‘Slapen doen we ’s nachts’ werden meermaals herhaald, met als gevolg dat ze een eigen leven begonnen te leiden. Fabrikanten zagen er wel brood in om deze bekende uitspraken in glitterstijl af te drukken op t-shirt. Het was één van het eerste ‘Joling’ product, die werd gevolgd door dekbedden, zonnebrillen, kinderkleding lijn en zelfs een vuurwerkpakket. Hij heeft ook een eigen webwinkel, waar voor kort al meer dan één miljoen items zijn verkocht.

Sinds 2005 vormt hij ook met collega's René Froger en Gordon de gelegenheidsformatie De Toppers waarmee jaarlijks wordt opgetreden. Vooral met deze optredens staat Joling bekend om zijn excentrieke, over-de-top kledij. Glitter and Glamour staat wat dat betreft centraal voor Joling. In het dagelijks leven, en ook op de TV draagt Joling echter ‘normale’ kleding, zoals een blouse met colbert. Hij ontkomt er echter niet aan om hier en daar toch iets te dragen in de glitter stijl.

Het kernconcept van Gerard Joling kan worden beschreven als ‘relnicht’. Hij kan soms heel sarcastisch overgekomen, en ook hier en daar een relletje schoppen. Zijn nichterige kenmerken zijn daarbij altijd herkenbaar.