IMMERSIVE SPACE
Immersive space in context


2D Voorbeeld

Als 2d voorbeeld heb ik Super Mario 1 voor de NES gekozen. Het spel laat de "character" Mario door verschillende werelden lopen. Door van links naar recht te lopen en de mogelijkheid van springen en bukken getimed te benutten kun je de werelden doorkomen.

Het onderstaande beeld laat zien dat het spel op niveau zelfs de 2,5d illusie niet haalt. De simpele textures in deze game versterken de 2d illusie alleen maar.


2,5D Voorbeeld

Voor dit voorbeeld moest ik meteen denken aan de nieuwe Super Smash Brothers Brawl voor de Wii. Dit komt omdat het spel wel erg 3-dimensionaal overkomt, maar een 2-dimensionale wereld verschaft aan de speler.
Zoals onderstaand wordt afgebeeld heeft het spel een plane-view camera mode. Dit wil zeggen dat het spel van een afstand vanuit de lucht wordt bekeken "hence" de plane view camera.
Het feit dat je net zoals in de oude super mario spellen alleen kan springen , bukken en van links naar rechts kunt wandelen geeft aan dat je je niet in een 3-dimensionale speelomgeving bevindt. De enige assen die je in dit spel kan benutten zijn de X-as en de Y-as.
De mooie "models" van de speelfiguren (characters) creeeren de 3d illusie en de speelvelden of werelden hebben de limieten van een 2d omgeving. Dit spel creeert hierdoor de perfecte 2,5D illusie.3D Voorbeeld

Unreal Tournament 3 is het nieuwe first person schietspel dat in de afgelopen maand is uitgekomen. De nieuwste games van tegenwoordig maken vol gebruik van de krachtigste hardware beschikbaar. De nieuwe technieken die men gebruikt zijn voornamelijk het creeeren van de perfecte gameomgeving. Om de beleving in deze werelden zo realistisch mogelijk te maken wordt gebruik gemaakt van 3D engines die helpen bij het opbouwen van een gedetailleerde 3d speelomgeving.
Dit betekent dat het 3d speelveld in zijn volledigheid benut kan worden door de speler. De first-person view in dit spel geeft de indruk dat de ogen van het speelfiguur de jouwe zijn. Het enige wat van jezelf in beeld is is het geweer wat je in je handen hebt, hierdoor wordt de first person view extra versterkt (alsof jij de wapens in handen hebt).

Onderstaand zie je een afbeelding uit het spel Unreal Tournament 3 die laat zien dat de game een perfecte 3d illusie creeert.