Als onderdeel van het analyseren van mijn persoonlijke eigenschappen en de waarden die daarbij horen heb ik een zogenaamde “personal DNA test” uitgevoerd. Op de website van personaldna.com melden de ontwikkelaars dat deze test maakt gebruik van “innovative answering techniques” die zorgen voor een hoge mate van accuraatheid en gebruiksgemak. Bij het maken van de test geef je antwoord op een groot aantal vragen. Deze vragen zijn van verschillende aard. Meestal geef je antwoord door een waarde toe te kennen aan twee eigenschappen met behulp van een slider, of in een grid aan de hand van meerdere dimensies. Ook zijn er stellingen die met true of false moeten worden beantwoord. Aan de hand van de antwoorden krijg je uiteindelijk een report met een tweetal typeringen (“about you” en “how you relate to others”) die worden beschreven.

Ik word getypeerd als een RESPECTFUL ARCHITECT

 

You are an Architect

Your preference for concrete, visually pleasing things, combined with your confidence and your respect for order make you an ARCHITECT.

You are logical and detail-oriented, which allows you to get things done efficiently.

You are quite sure of yourself, so that you tend to know the best ways of doing things.

Your eye for aesthetic beauty and style indicates that you know a lot about design.

Having a routine and sticking to it is important to you; you find comfort in tradition and familiarity.

Self-reliance is something in which you take great pride—you are confident and down to earth.

You have a basic faith in yourself in many areas of your life, allowing you to be self-assured when facing challenges.

You're not afraid to let your emotions guide you, and you're generally considerate of others' feelings as well.

You tend to do things on the spur of the moment, not sticking to a set schedule.

 

You are Respectful

Your reserved nature, understanding of the world, and faith in others make you RESPECTFUL.

You trust those around you to do the right thing, so you tend not to get involved in other people's affairs.

You have fewer friendships than some, but the relationships you do have are very meaningful and important to you.

Your careful and practical observation of your environment has led you to understand that others' situations can be very complex.

Because of this, you are slow to pass judgments on others, even if sometimes you can't see what it is about certain things that upsets them.

You tend to enjoy the world through ideas and reflection, which allows you to get a lot out of the time you spend alone.

Your friends would describe you as laid-back and easy-going.

As someone who is calm and centered, you aren't likely to rush into things—this patience allows you to see many different perspectives and options.

 

naast de beschrijvingen van deze typeringen staan er ook nog een aantal visuele resultaten in het report.

 

 

 

Ik vond de test interessant om te doen, maar mijn interesse ging met name uit naar de manier waarop deze test dacht mijn persoonlijke kenmerken weer te geven. Ik was hier namelijk enigszins sceptisch over. Ik zie mijzelf als een redelijk gesloten en introvert persoon en deel niet snel mijn persoonlijkheden aan anderen. Er zijn dus niet heel veel mensen die mij echt kennen. Daarom was ik benieuwd wat deze test ervan zou maken. Ik heb geprobeerd de test volgens de instructies zo eerlijk mogelijk en redelijk vlot te doorlopen, maar al gauw liep ik tegen problemen aan. Een groot aantal vragen waren voor mijn gevoel niet eenduidig interpreteerbaar. Ik beantwoordde deze vragen altijd met in mijn hoofd de gedachten “ja, maar…”. De test voelde voor mij dus niet echt betrouwbaar aan.

 

Uiteindelijk zijn er een aantal kenmerken uitgekomen die ik vind kloppen. Bij sommige kenmerken heb ik zo mijn twijfels. Een aantal dingen kwamen bij de test duidelijk of verassend naar voren:

 

Ik scoorde bijzonder hoog op “Spontaneity”, “Attention to style” en “Trust in others”. Erg laag scoorde ik op “Openness” en “Extroversion”. Wat mij ook opviel was dat ik hoger scoorde bij “Femininity” dan “Masculinity”.