Branddesign...

We zijn begonnen met een film over branddesign in het algemeen. Wat is een brand nu eigenlijk en welke rol speelt het naast een product in de hedendaagse samenleving? Interessant om even te zien wat er allemaal bij komt kijken en hoe een merk samenhangt met een imago of identieit. Wat mij het meest is bijgebleven was dat twee mensen waren begonnen met het opzetten van een merklijn ( de naam is mij helaas ontschoten) zonder dat daar nog enig enkel product aan vast zat. Dat is natuurlijk de omgekeerde richting maar geeft wel aan hoe veel imago en identiteit verbonden is met een product

The mind...

Ook hebben we een aantal fragmenten gezien die ingingen op het onderbewustzijn. Dit vond ik erg interessant. Sublimal messaging is iets dat eigenlijk een heel eng idee is, maar het was erg gaaf om Darren Brown aan het werk te zien. Hieruit blijkt maar weer dat wij toch neit zo kritisch en objectief onze omgeving ervaren als we misschien zouden willen, en dat we erg vatbaar zijn voor visuele signalen.

de filmpjes van Derren Brown vind je hier:

www.youtube.com/watch - twee ontwerpers die een affiche voor een product ontwerpen

www.youtube.com/watch - verjaardagscadeau - is dit echt wat je hebben wilde?

Hierna hebben we ook nog een filmpje bekeken over 2 groepen die een bal overgooien. Het doel was om te tellen hoevaak ze overgooiden. UIteindelijk bleek dat wanneer je jezelf zo toespitst op een bepaald aspect je bewustzijn automatisch overige informatie discard. Niemand merkte dan ook de grote zwarte aap op die midden in het scherm verscheen. Bijzonder, want ik had meteen al door dat er zoiets zou komen vanaf het moment dat er werd gesproken over een witte en een zwarte groep, maar heb desondanks de aap toch gemist!

Brandesign again...

Als laatste nog een opgenomen presentatie gezien van iemand die werkzaam is in banddesign. Hij vertelde over de identiteit van merken en logo's. Wat ik erg opmerkelijk vond is hoe wij eigenlijk van te voren al bevooroordeeld zijn. Er waren twee nietszeggende plaatjes van vormen en twee betekenisloze woorden, en iedereen associeerde automatisch de ene vorm bij hetzelfde woord.